D66

Integraal Veiligheidsbeleid schiet tekort

Overheid en politiek

Thom de Graaf

10-07-2002 - Voor de lokale overheid is een regierol weggelegd op veiligheidsgebied. Echter, 40% van de gemeenten beschikt niet over een nota veiligheidsbeleid, en voor coördinatie is bij 2 van de 5 gemeenten minder dan 1 fte beschikbaar. Dit signaleert het Nationaal Centrum voor Preventie. Thom de Graaf stelde hierover schriftelijke vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Schriftelijke vragen van Thom de Graaf aan de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties inzake een onderzoek naar het integraal veiligheidsbeleid


1. Heeft u kennisgenomen van het onderzoek van het Nationaal Centrum voor Preventie naar de uitvoering van het Integraal Veiligheids Programma door gemeenten?


2. Herinnert u zich de doelstelling van het tweede kabinet Kok dat Nederland in 2002 veiliger moet zijn en dat ter realisering van deze doelstelling u als coördinerend bewindspersoon voor veiligheid een Integraal Veiligheidsprogramma zou opstellen? Is deze doelstelling gehaald?


3. Hoe beoordeelt u de conclusie uit het onderzoek dat een derde van de ondervraagde veiligheidscoördinatoren niet op de hoogte is van het Integraal Veiligheids Programma, terwijl het Integraal Veiligheidsprogramma bedoeld was als het voornaamste middel ter voorkoming van onveiligheid?


4. Hoe beoordeelt u de conclusie van de onderzoekers dat 40% van de Nederlandse gemeenten niet beschikt over een nota Veiligheidsbeleid? Wordt in gemeenten zonder een nota veiligheidsbeleid een integraal veiligheidsbeleid gevoerd?


5. Herinnert u zich de vragen van de D66-fractie bij de financiële verantwoording van respectievelijk 2000 en 2001 over het uitblijven van concrete doelstellingen van het integraal veiligheidsbeleid?


6. Welke maatregelen heeft u deze kabinetsperiode getroffen om gemeenten te stimuleren hun regierol op het gebied van integraal veiligheidsbeleid uit te voeren?


7. Welke maatregelen dient het ministerie van Binnenlandse Zaken op korte termijn te nemen om gemeenten te stimuleren hun regierol op het gebied van integraal veiligheidsbeleid uit te voeren?