Provincie Limburg

Provincie steunt vernieuwing bibliotheken

Ruim vier ton voor versterking service

Gedeputeerde Staten hebben een bestedingsplan voor bibliotheken in gemeenten met minder dan 30.000 inwoners vastgesteld. Het gaat de komende jaren om een bedrag van 470.000,- per jaar om de vernieuwing van bibliotheken te stimuleren. Daarvan is ruim vier ton bestemd voor het versterken van de ondersteunende diensten, de zogeheten backoffice-functies. Dit gebeurt door versterking van de regionale samenwerking en het bieden van ondersteuning op centraal niveau.

Bij de versterking van de regionale samenwerking gaat het om zaken als gezamenlijke inkoop, personeelsbeleid, administratie en de bibliobus voor kleine kernen. De regio Noord- en Midden-Limburg krijgt daarvoor jaarlijks 108.363,-, de regio Maastricht en Mergelland 38.091,-, de regio Westelijke Mijnstreek krijgt 35.683,- per jaar, de regio Parkstad 20.797,- en de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar samen 15.980,-.
Naast de regionale budgetten wordt er per jaar 218.916,- geïnvesteerd in centrale voorzieningen waaronder ondersteuning op gebied van automatisering, het ontwikkelen van een digitale vraagbaak en kennisdatabank, managementontwikkeling en het verrichten van gebruikers- en marktonderzoek.

Het verdeelplan is een uitwerking van het landelijke beleid. Dat is erop gericht dat de komende jaren de openbare bibliotheken in kleine gemeenten (met minder dan 30.000 inwoners) efficienter en effectiever gaan werken. Bibliotheken moeten niet alleen boeken uitlenen maar ook een cultureel trefpunt vormen en zich ontwikkelen tot een digitaal informatiecentrum dat inspeelt op de informatiebehoefte van burgers. In Limburg werken bibliotheken van grote en kleine gemeenten in vier regio's samen aan de herpositionering van de openbare bibliotheken. 10-7-2002 10:20