Provincie Limburg

Toekomstperspectief agrarische bedrijven Zuid-Limburg

Oproep tiental bedrijven voor onderzoeksexperiment

Voor het in stand houden van het Zuid-Limburgse landschap is continuïteit van de 'grondgebonden' rundveehouderij en fruitteelt essentieel. Gedeputeerde Staten roepen een tiental agrarische bedrijven in Zuid-Limburg op zich aan te melden voor een experiment. Deze experimenten moeten inzicht geven in de bijdrage van melkvee- en fruitteeltbedrijven aan het beheer van natuur en landschap. Samen met de aangemelde bedrijven ontwikkelt de Provincie een passende bedrijfslocatie met toekomstperspectief. De essentie van deze benadering is dat de agrarische ondernemer nadenkt over de ontwikkeling van zijn bedrijf in relatie tot de maatschappelijke vraag om versterking van de kwaliteit van de omgeving. In het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) wordt gesproken over 'Pluslocaties'.

De Provincie wil praktijkervaring opdoen met het ontwikkelen van bedrijfsplannen door agrarische ondernemers. Hiermee toetst de Provincie de economische haalbaarheid en het ruimtelijk- en omgevingsbelang. Met deze informatie kan de Provincie vervolgens bindende afspraken maken met de agrariër. Bijvoorbeeld over de maatregelen voor natuur- en landschap of haalbare wijzigingen van vergunningen of bestemmingsplan. Op deze wijze kan een win-win situatie ontstaan voor de kwaliteit van natuur en landschap én voor de bedrijven.

Subsidie
De Provincie begeleidt 10 bedrijven, verspreid over Zuid-Limburg, die dit traject willen doorlopen. Voor het opstellen van het bedrijfsplan wordt een individuele subsidie verstrekt van 50% van de kosten tot een maximum van 3.500,- per bedrijf.

De rundveehouderijen in de gemeente Vaals, die in het voortraject hebben meegewerkt aan het haalbaarheidsonderzoek van DLV voor het 'Plusconcept', kunnen zich ook voor dit experiment aanmelden.

( De aanmeldingsprocedure is vanaf a.s. vrijdag 12 juli beschikbaar op www.limburg.nl in de sectie "Actueel" - "Nieuws" ) 10-7-2002 10:16