Gemeente Mierlo


Nieuwsberichten

10-07-2002
GGD waarschuwt voor tekenbeten
Teken en de ziekte van Lyme

Waar en hoe kan je het oplopen?
Een teek is met het blote oog te zien (1-3 millimeter) en ziet er uit als een spinnetje. Teken komen voor in hoog gras en struikgewas van duinen, bossen en weiden. Ze wachten op een voorbijganger, mens of dier, om zich in huid vast te zuigen. Mensen kunnen door contact met hoog gras of struiken een tekenbeet oplopen. Minder dan de helft van de teken draagt de bacterie bij zich. Als de teek binnen 24 uur uit de huid gehaald wordt is de kans op besmetting vrijwel nul.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?
De ziekte uit zich meestal in een rode ring op de huid, rondom de plaats van de beet. De ring wordt steeds groter. Binnen de rode ring wordt de huid weer gewoon van kleur. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Deze verschijnselen kunnen 3 dagen tot 3 weken na de beet optreden. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt kunnen gewrichtsklachten, klachten van het zenuwstelsel en hartklachten ontstaan (tweede stadium van de ziekte van Lyme). De ziekte kan bovendien leiden tot huidaandoeningen (derde stadium van de ziekte).

Hoe voorkom je een tekenbeet?
Blijf in gebieden waar teken kunnen voorkomen op de paden. Vermijd contact met struikgewas en hoog gras. Draag bij risico op tekenbeten kleding met lange mouwen en een lange broek. Stop de pijpen van de broek in de sokken. Kleine kinderen kunnen ook makkelijk tekenbeten oplopen aan armen, nek en hoofdhuid. Gebruik eventueel een insectenwerend middel met DEET op de onbedekte huid (informatie hierover bij uw apotheek/drogist).

Wat moet u doen als u gebeten bent
Controleer na verblijf in de natuur 's avonds de huid op aanwezigheid van teken. Controleer vooral warme plekken, zoals de oksel, de lies, de bilnaad en bij kinderen ook het hoofd en achter de oren. Verwijder een teek binnen 24 uur uit de huid. Doe dit als volgt. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet; het liefst met een (teken)pincet. Breng geen olie of alcohol op de teek aan! Trek de teek er voorzichtig, met een licht draaiende beweging uit. Breng jodium of alcohol op de beetplaats aan om het wondje te ontsmetten. Noteer de datum waarop u gebeten bent. Controleer de eerste drie weken de huid rondom de beet. Let op het ontstaan van de rode ring. Het is niet nodig met een tekenbeet naar de huisarts te gaan. Raadpleeg de huisarts wél wanneer na een tekenbeet een rode ring op de huid ontstaat of wanneer griepachtige verschijnselen optreden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD Zuidoost-Brabant, afdeling Infectieziekte & Milieu, telefoon 0492 584 838