Gemeente Breda

10-07-2002

Drie monumenten op nominatie voor restauratie

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de restauratie van een drietal belangrijke monumentale sierende elementen in Breda, namelijk de Wilhelminafontein aan de Sophiastaat, de pomp op de Haagsemarkt in Princenhage en de muur rond de moestuin van het landgoed Wolfslaar. Vanwege het belang dat de gemeente hecht aan haar cultuurhistorisch erfgoed is hiervoor een bedrag van 113.445,= euro gereserveerd.

De drie monumenten verkeren in een slechte onderhoudstoestand. Zo moet het bassin van de Wilhelminafontein worden bekleed met lood. Ook moet het hele werk gedemonteerd, geschilderd en herplaatst worden. De pomp op de Haagsemarkt verkeert eveneens in een zeer slechte staat. Als gevolg van het roesten van ijzer ontstaan er steeds meer scheuren. De muur rond de moestuin van het landgoed Wolfslaar is eveneens toe aan een ingrijpende renovatie. Waarschijnlijk zal de gehele muur gedemonteerd en weer opnieuw opgebouwd moeten worden.

De afgelopen periode is onderzocht welke monumentale sierende elementen nog aangepakt moeten worden om verder verval tegen te gaan en er voor te zorgen dat deze monumenten weer in een optimale technische staat komen te verkeren. De drie bovengenoemde monumenten maken deel uit van de categorie Rijksmonumenten, die bestaat uit 11 objecten. In totaal gaat het in Breda om 222 sierende elementen.

Breda, 10 juli 2002

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer M. Goedhart van de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling, Milieu en Economische Zaken, telefoon (076) 529 39 40 of met mevrouw M.E. Baarspul, afdeling Communicatie van de dienst RME, telefoon (076) 529 37 66.