Gemeente Ten Boer

10 juli 2002

Ere wie ere toekomt - voordrachten voor koninklijke onderscheidingen

Net als elk jaar zullen ter gelegenheid van Koninginnedag in 2003 ongetwijfeld weer koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt. Koninklijke onderscheidingen voor maatschappelijke verdiensten zijn in Nederland onderverdeeld in twee orden: de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau.
Voor de Orde van de Nederlandse Leeuw komen mensen in aanmerking met zeer uitzonderlijke verdiensten voor de samenleving. Het gaat dan om prestaties of inspanningen, vaak op basis van bijzondere talenten, die erg belangrijk zijn voor de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan baanbrekend wetenschappelijk werk of innovatief ondernemerschap. Maar ook aan uitmuntende sportprestaties of unieke creativiteit op het gebied van kunst en cultuur.
Voor de Orde van Oranje-Nassau komen mensen in aanmerking met (langdurige) bijzondere verdiensten voor de samenleving. Denk aan de vele vrijwilligers die actief zijn binnen allerlei organisaties op sociaal-maatschappelijk gebied. Het gaat dan niet alleen om bestuurders, maar ook om mensen die door hun inzet verenigingen draaiend houden en organisaties toegankelijk maken voor de samenleving.
Ook iemand die in zijn werk bijzondere prestaties levert, kan worden onderscheiden in één van beide orden. Zulke bijzonder of zeer uitzonderlijke verdiensten in de werkkring moeten echt uitgaan boven wat normaal gesproken van iemand in een dergelijke functie mag worden verwacht. Het gaat dus om de persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten. Verder mogen de verdiensten niet alleen belangrijk zijn voor de onderneming, organisatie of instelling waaraan de kandidaat is verbonden. De samenleving moet er baat bij hebben. Kent u iemand die een lintje verdient?
Informatie om iemand voor een koninklijke onderscheiding voor te stellen en de wijze waarop dit kan worden gedaan, kunt u krijgen bij de heer P.R. de Vries, kabinetszaken, telef. 050-3028856. Voorstellen voor 2003 moeten zo mogelijk voor 1 september a.s. bij de burgemeester worden ingediend.
Het is verstandig vóór het indienen van een decoratievoorstel te overleggen met de burgemeester of de heer De Vries.

Verbod op het gebruik van alcohol op de openbare weg Enige jaren gelden is door de gemeente Ten Boer een verbod ingesteld op het gebruik van alcohol op de openbare weg.
Hoewel dit verbod nog steeds van kracht is wordt de laatste tijd steeds vaker geconstateerd dat op een aantal plekken in Ten Boer alcohol wordt genuttigd.
Dit leidt veelal tot overlast. Blikjes of flessen worden achteloos op straat weggegooid hetgeen kan leiden tot risicovolle situaties voor verkeersdeelnemers en spelende kinderen. Ook is vaak sprake van geluidsoverlast.
De gemeente heeft tot taak om voor haar burgers een goed woonklimaat te bevorderen en heeft afspraken gemaakt met de politie om preventief en strenger te gaan optreden. Daarnaast zal de gemeente zorgdragen voor de verwijdering van afval. Hopelijk leiden deze maatregelen tot een beter woonklimaat voor alle inwoners.

Monumentenwet - Artikel 11 en 12
De burgemeester van de gemeente Ten Boer, maakt bekend, dat met ingang van 11 juli 2002 op de afdeling secretarie gedurende twee weken op grond van artikel 12 van de Monumentenwet voor een ieder ter inzage ligt de navolgende aanvraag bouwvergunning van: H.J.M. Morselt, voor inbouwappartementen op de verdieping op het perceel H. Westerstraat 26 te Ten Boer.
Burgemeester en wethouders zijn voornemens ten aanzien van dit verzoek advies aan te vragen bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en vergunning aan te vragen bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Gedurende de hierboven genoemde termijn kan door een ieder schriftelijk zienswijzen tegen het verlenen van de vergunning worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.

Algemene wet bestuursrecht (Awb)
In de afgelopen periode zijn de volgende besluiten genomen, waarop de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is. De datum tussen de haakjes is de datum van verzending:
Bouwvergunningen

- intern verbouwen van het gemeentehuis, H. Westerstraat 24 (05-07); Meldingen bouwvoornemen

- plaatsen van een tuinhuisje, Roggeneed 24 Ten Boer (01-07)
- plaatsen van een tuinhuisje, Emmerwolderweg 15 Ten Boer (01-07). Kapvergunningen

- 1 berk, Boltweg 7 Ten Boer 0(1-07).
Sloopvergunning

- jeugdsociëteit, Sportlaan 4 Ten Boer (27-06). Degene van wie een belang bij één of meer van vermelde besluiten rechtstreeks is betrokken, kan binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een bezwaarschrift indienen.

Kennisgeving bouwaanvragen
Burgemeester en wethouders geven kennis van de aanvragen om bouwvergunning, die in de afgelopen periode zijn ontvangen:
- het oprichten van een nieuw winkelcentrum in de kom van Ten Boer met gedeeltelijke vervanging van het verzorgingshuis Bloemhof, Gaykingastraat/Blinkerdlaan te Ten Boer, ontvangen 26-6;
- het plaatsen van een dakopbouw op een bestaande garage, Emmerwolderweg 43 te Ten Boer, (27-6);

- het aanbrengen van een zadeldak en verblijfsruimte boven een bestaande garage, Emmerwolderweg 15 te Ten Boer, (21-6);
- het plaatsen van een rioolgemaal, Blinkerdlaan te Ten Boer, (27-6);
- plaatsen van een berging/blokhut, Koningsheert 1 te Garmerwolde, (1-7);

- uitbreiden van een woning, Emmerwolderweg 12 te Ten Boer, (1-7);
- het veranderen van een zijgevel, Stadsweg 38 te Ten Boer, (1-7);
- het veranderen van een winkel in een woonhuis, Wigboldstraat 21 te Ten Boer, (2-7).

Tijdelijke vrijstelling
Burgemeester en wethouders hebben het voornemen vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan 'Buitengebied' met betrekking tot het gebruik van het perceel Medenweg 5 te Ten Post. Het perceel zal tijdelijk worden gebruikt voor het oprichten en plaatsen van kantoorunits en loodsen.
Het betreft hier een tijdelijke vrijstelling met een maximale instandhoudingtermijn van 3 jaar.
De op deze vrijstelling betrekking hebbende stukken liggen van 11 t/m 25 juli op het gemeentehuis ter inzage. Een ieder kan gedurende deze termijn schriftelijk zienswijzen indienen.
Voor nadere informatie: mevrouw Abrahams (050-3028858).

Vrijstelling bestemmingsplannen
Burgemeester en wethouders hebben het voornemen vrijstelling te verlenen van de bepalingen van het bestemmingsplan:
- 'Kern Ten Boer', voor het vergroten van de woonkamer op het perceel Groene Zoom 19;

- 'Kloostermolen', voor het plaatsen van een garage/berging op het perceel Meeuwstraat 52;

- 'Kern Ten Boer', voor het plaatsen van een tuinhuisje op het perceel Wigboldstraat 22;

- 'Kom Ten Boer', voor inbouw appartementen op de verdieping op het perceel H. Westerstraat 26 te Ten Boer.

De aanvragen liggen van 11 juli t/m 8 augustus in het gemeentehuis ter inzage. Een ieder kan gedurende deze termijn schriftelijk zienswijzen indienen.
Voor nadere informatie: mevrouw Abrahams (050-3028858).