GroenLinks


-

GroenLinks verwelkomt hervormingsplannen EU-landbouw

10 juli 2002

Gewaagde plannen die het verdienen gesteund te worden door de groene beweging. Zo omschrijft Alexander de Roo, europarlementariër van GroenLinks, de nieuwste plannen voor de hervorming van het landbouwbeleid in de EU.

Europees commissaris Franz Fischler presenteert woensdag 10 juli hoogstwaarschijnlijk zijn plannen voor de middellange termijn van de Europese landbouw. Fischler wil, zo blijkt uit zijn reeds uitgelekte plannen, een flinke herziening. Zo krijgen boeren een soort basisinkomen, gebaseerd op hun prestaties in het verleden. Daar bovenop ontvangen boeren extra subsidie als ze aantoonbaar milieu- en diervriendelijk produceren. Doen ze dat niet, dan kan zelfs hun basisinkomen worden gekort. Hier staat tegenover dat boeren meer mogelijkheden krijgen inkomsten te verwerven via de markt

Kleinere schaal

Een ander gewaagd voorstel is dat boeren jaarlijks maximaal driehonderd duizend euro aan subsidies kunnen ontvangen. Dit benadeelt vooral de grootschalige boerenbedrijven. Nederland heeft echter weinig van die grote jongens. Met name in Frankrijk en het oosten van Duitsland is deze enorme grootschaligheid te vinden. Een goede zaak vindt De Roo, nu strijkt twintig procent van de boeren tachtig procent van de subsidies op. Door een maximumsubsidie wordt de verdeling van geld tussen grote en kleine bedrijven rechtvaardiger. Besparingen worden besteed aan groene diensten, zoals landschapsbeheer, natuurbeheer en ontwikkeling van het platteland. De Roo: Kortweg, goed voor boeren, burgers en beesten.

Vervroegen

Over het moment waarop de hervormingsplannen in werking treden, is Fischler minder helder. Officieel begint de hervorming pas in 2006, aan het eind van het huidig financiële raamwerk. De Roo: Aangezien waarschijnlijk vanaf 2004 de eerste kandidaat-lidstaten tot de EU toetreden, hoopt de Eurocommissaris de plannen twee jaar eerder uit te kunnen voeren. De Roo steunt Fischler van harte in zijn pogingen de invoering met twee jaar te vervroegen. Anders zouden de nieuwe lidstaten de eerste twee jaar een verouderd landbouwbeleid moeten overnemen. Dat is niet erg effectief.

Kritiek

Toch zet ook De Roo een aantal kritische punten bij de hervormingsplannen. Geen van de voorstellen maakt een eind aan het dumpen van producten buiten de Europese Unie. Met name de exportsubsidies maken het voor Europese boeren mogelijk onder de wereldmarktprijs te leveren aan andere landen, met grote nadelige gevolgen voor met name de ontwikkelingslanden. Het gesleep van dieren dwars door Europa wordt niet aangepakt, evenmin als het gebruik van pesticiden en kunstmest. Ook de positie van gen-voedsel blijft onbesproken. Maar De Roo ziet ook wel in dat helaas niet alles in één keer kan worden veranderd. Fischlers plannen vormen een goede basis voor verdere vergroening in de Europese landbouw. Laten we het daarom met open armen verwelkomen!


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl