VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW positief over samengaan NMa en OPTA

Den Haag, 10 juli - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW vindt het vandaag bekendgemaakte voornemen tot samengaan van toezichthouders NMa en OPTA een stevige stap in de goede richting. Duidelijkheid in het toezicht op deze turbulente markten is van het grootste belang voor aanbieders én gebruikers.

VNO-NCW vindt dat met het samengaan tenminste drie punten moeten worden vastgelegd:


- Bekostiging van het toezicht vanuit de staatskas, niet vanuit de ondernemingen. Voor NMa is dat al zo, voor OPTA maar zeer ten dele;
- Duidelijk blijven maken welke eisen tevoren al aan aanbieders van telecom- en postdiensten worden gesteld. Het gaat om een beperkt aantal eisen over onderlinge koppeling van netten en het pakket diensten dat aan iedereen geboden moet worden. Die eisen zijn Europees-breed vastgelegd. Geen verdergaand nationaal beleid dus;
- Nog beter dan nu overleg voeren met aanbieders en gebruikers van deze diensten. Juist nu het beleid steeds meer in Europa wordt bepaald, is het zaak dat de toezichthouder de behoeften van ondernemingen in eigen land goed kent.

Voor VNO-NCW is uitgangspunt bij het toezicht op de economische mededinging dat een algemeen toepasbare wet door één toezichthouder (NMa) wordt uitgevoerd. Een aantal markten is evenwel nog niet zo ver dat de mededinging daar goed kan werken zonder enkele specifiek op de sector gerichte regels. Voor deze 'markten in transitie', zoals bij de telecom- en postsector, is het dus inderdaad gewenst en noodzakelijk de specifieke toezichthouder - de OPTA - in te voegen in de structuur van de NMa. In alle gevallen dient aldus voor het OPTA-terrein volstrekt duidelijk te worden waar sprake is van toezicht achteraf en in welke situaties nog toezicht gehouden wordt op basis van al tevoren Europees gestelde wettelijke eisen. Voor internationaal opererende ondernemingen, zowel aanbieders als gebruikers, is het onmogelijk te werken met onderling verschillende nationale regels. Ook moet Nederland bij het tempo van liberalisering van de post de gemiddelde snelheid in de rest van Europa in het oog houden.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)

10 jul 02 12:49