Gemeente Amsterdam


Beleidsregels

Brandpreventiebeleid voor bestaande gebouwen in Amsterdam vastgesteld

Bij het brandpreventiebeleid is de staat van het gebouw én de staat van de inrichting van belang. Beide moeten voldoende veilig zijn voor de aard van het gebruik. In de eerste plaats moet het gebouw aan minimale bouwkundige vereisten voldoen. Dat geldt overigens voor elk gebouw, ook al is daarvoor geen gebruiksvergunning vereist. De gebruiksvergunning is gericht op gebouwen die door het gebruik en de intensiteit van dat gebruik een verhoogd brandveiligheidsrisico hebben.
Het geformuleerde beleid is niet nieuw. De keuzen die in de praktijk bij de uitvoering altijd al zijn gemaakt, zijn nu opgeschreven. Hierdoor ontstaat voor de exploitanten eenduidigheid, kenbaarheid en rechtsgelijkheid van het beleid.
De beleidsregels werden in opdracht van de gemeente Amsterdam opgesteld door het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA). In Amsterdam is in het voorjaar van 2001 het Stedelijk Project Brandveiligheid geïnstalleerd waarin de stadsdelen, de Brandweer, Milieudienst, Stedelijke Woningdienst en centrale stad samenwerken om de achterstanden bij het verlenen van gebruiksvergunningen weg te werken en ook de procedures efficiënter en effectiever te stroomlijnen.
De beleidsregels zijn te vinden op de site van de gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl/plannenenprojecten/brandveiligheid.html

Paul van Yperen /Huub Winthagen

^


-

© gemeente Amsterdam - 10-07-2002