LTO Nederland

Doornbos: Commissie kiest met prijsverlaging voor eenzijdige ontwapening

LTO op de bres voor telers van graan en zetmeelaardappelen

Woensdag 10 juli 2002 - De prijzen van granen en zetmeelaardappelen mogen niet verder dalen, nadat deze vanaf 1985 al met ruim de helft omlaag zijn gegaan. Een nieuwe verlaging van de graanprijs met vijf procent is niet acceptabel, zegt LTO Nederland in een reactie op de voorstellen, die Europees landbouwcommissaris Fischler vanmiddag in Brussel heeft gepresenteerd. LTO spreekt zich ook uit tegen het voorstel om alle premies voor boeren vanaf 2004 elk jaar te verlagen. Door deze jaarlijkse kaasschaaf van drie procent wil Fischler na zeven jaar uitkomen op een vermindering van twintig procent. De boereninkomens komen hierdoor na de magere inkomensontwikkeling van de afgelopen jaren - onder te grote druk te staan, zo voorziet LTO.

De verandering naar meer duurzaamheid en aandacht voor de kwaliteit van het platteland is op zich een goede aanpassing van het Europese landbouwbeleid, stelt LTO vast. Maar het geld wordt als het ware eerst bij de boeren weggehaald en daarna mede op grond van welvaartscriteria in Europa verdeeld. Hierdoor zullen de boeren in Noord-Europa flink inleveren ten behoeve van hun collegas in het zuiden van de EU. LTO pleit er voor, om de directe inkomenssteun zoveel mogelijk overeind te houden mits de betrokken boeren zich houden aan de Goede Landbouw Praktijk, zoals eisen op het gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn.

De voorstellen voor de graanteelt en, in het kielzog ervan, voor zetmeelaardappelen schiet bij LTO in het verkeerde keelgat. Naast de prijsverlaging dreigt de opslagvergoeding te sneuvelen en is een verplichting op komst voor vaste braak (dezelfde grond tien jaar). Eerdere prijsdalingen voor graan en zetmeelaardappelen zijn slechts gedeeltelijk gecompenseerd. De Europese Commissie kiest met deze prijsverlaging voor een eenzijdige ontwapening, nadat de Verenigde Staten de steun voor de graanboeren juist fors hebben verhoogd, zegt LTO-voorzitter Gerard Doornbos. Bovendien richten veel prijzen van andere producten zich naar de graanprijs, zodat meer producten minder gaan opbrengen.

Een fundamentele koerswijziging in Brussel is de ontkoppeling van subsidies en product: over enkele jaren bestaan alleen nog directe premies of inkomenstoeslagen. Deze bestaan al in de akkerbouw en de vleesveebedrijfstakken en zijn in aantocht voor de zuivel. De premies zijn gebaseerd op de productiecijfers van de voorbije drie jaar. Doornbos: Het is zeer onzeker waar deze ontkoppeling toe zal leiden. Nog niet bekend is de wijze waarop, de mate waarin en onder welke voorwaarden straks premies worden gegeven. In de akkerbouw dreigt een teeltverschuiving van granen naar vrije, niet-gesubsidieerde producten, waar Nederlandse telers nu nog een redelijke boterham kunnen verdienen. Voor de zuivel worden de premies pas in 2005 ingevoerd en nu al wordt besloten om ze stap voor stap te verminderen.

De nu gepresenteerde midterm review is een evaluatie van Agenda 2000. In Berlijn zijn in 1999 afspraken gemaakt om het EU-landbouwbeleid aan te passen. Destijds spraken de lidstaten af het nieuwe beleid niet drastisch aan te passen vóór 2006 als de markt daar geen aanleiding toe zou geven. Hoewel de markten momenteel in evenwicht zijn, haalt Fischler met zijn nieuwe voorstellen een streep door deze afspraak. De verwachting van Brussel dat het EU-landbouwbeleid goedkoper zal worden, trekt LTO in twijfel. Afroming van subsidies levert niks op, omdat het geld elders en op een andere manier wordt besteed. Brussel zal een verlaging van de graanprijs deels compenseren, waardoor de EU per saldo waarschijnlijk duurder uit zal zijn, zo verwacht LTO Nederland.

LTO-voorzitter Doornbos benadrukt, dat de onderhandelingen over het EU-landbouwbeleid vooral betrekking hebben op de zogenoemde grondgebonden bedrijfstakken, zoals verschillende veehouderijsectoren (zuivel, rundvlees, schapenvlees) en delen van de akkerbouw. Als je de productiewaarde van alle agrarische sectoren in Nederland bij elkaar optelt, hebben de onderhandelingen in Brussel direct betrekking op een kwart tot een derde van de totale agrarische productie in ons land. Anders gezegd: tweederde tot driekwart moet het hebben van de vrije markt, die door de voorstellen van Fischler ook onder druk kunnen komen te staan.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)