Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nieuw Goede Doelen Platform opgericht

Amsterdam, 10 juli 2002 - Zesenzestig goede doelen organisaties, alle begunstigden van goede doelen loterijen, hebben het Goede Doelen Platform opgericht. Het Platform wil in het kader van het kansspelbeleid de inkomsten uit loterijen voor de toekomst veilig stellen. Juist nu de behoefte aan financiële armslag toeneemt, mag een bezuinigende overheid geen belemmeringen vormen voor particuliere fondsenwerving via loterijen.

Het Platform verenigt de beneficiënten (ontvangers van afdrachten) van goede doelen loterijen (zgn. artikel 3 loterijen): de Nationale Postcode Loterij en de SponsorBingo Loterij. Ook de beneficiënten van de BankGiroLoterij zijn uitgenodigd te participeren. Op dit moment nemen 66 organisaties deel aan het Platform. Jaarlijks ontvangt deze groep circa 215 miljoen Euro aan afdrachten van loterijen. Het bestuur van het Platform bestaat uit Paul Nouwen (Nelson Mandela Children's Fund, voorzitter), Harry van den Bergh (Vluchtelingenwerk Nederland) en Frits Duparc (Mauritshuis), en zal verder worden uitgebreid.

Met het kansspelbeleid van het Kabinet Kok II lopen individuele goede doelen organisaties het risico de inkomstenstroom uit loterijen kwijt te raken. Het kansspelbeleid voorziet in hogere percentages voor prijzen en lagere percentages voor afdrachten aan goede doelen. Weliswaar is het beleid erop gericht door harmonisatie van vergunningvoorwaarden de inkomsten voor goede doelen op macro niveau gelijk te houden. Maar het is onzeker welke gevolgen dit heeft voor individuele organisaties. Bovendien treedt vanaf volgend jaar een overgangsperiode in werking, waarbij onduidelijk is hoe de geleidelijk lagere afdrachtpercentages worden gecompenseerd. Op welke manier een nieuw kabinet beleid en wetgeving zal ontwikkelen is nog niet bekend.

Alleen bij aanzienlijke groei van de kansspelmarkt blijft het huidige niveau aan inkomsten voor goede doelen gehandhaafd. Daar gaat het kabinet van uit, maar onzeker is of die marktontwikkeling inderdaad plaatsvindt. Bovendien is in het totaal van de inkomsten aan goede doelen ook de toekomstige afdracht van de Staatsloterij meegerekend. Deze loterij zal volgens het kabinetsvoornemen vanaf 2006 ook een goede doelen loterij worden, waarbij het onbekend is welke goede doelen daarvan zullen profiteren.

Het Ministerie van Justitie bereidt op dit moment wetgeving voor, die in de komende kabinetsperiode in de Tweede Kamer aan de orde komt. Het platform zal een actieve rol vervullen in het aandragen van voorstellen en oplossingen.