CDA

Mirjam Sterk: Onderzoek naar Islam in Nederland kan dienstig zijn aan integratie

Het onderzoek naar de Islam in Nederland kan volgens het nieuwe CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk de kloof tussen allochtonen en autochtonen verkleinen en nieuwe impulsen geven aan de noodzakelijke dialoog. Vlak voor het zomerreces nam de Tweede Kamer een mede door het CDA ondersteunde motie aan om een grootscheeps onderzoek te doen naar de Islam in Nederland, analoog aan eerdere onderzoeken over God in Nederland.
Aanleiding voor het Kamerdebat vormden een NOVA-reportage waarin een aantal radicale imams extreme uitspraken deden over de minderwaardige positie van vrouwen en opriepen tot verzet tegen de westerse cultuur. Volgens woordvoerder Integratie, Mirjam Sterk -die tijdens dit debat haar maidenspeech hield als kamerlid- hebben de uitspraken "maatschappelijke onrust tot gevolg gehad. Dergelijke radicale uitspraken over bijvoorbeeld de achterstelling van vrouwen en het oproepen tot geweld tegen de westerse samenleving helpen de integratie natuurlijk niet. Allochtonen worden in het huidige klimaat bang om hun mening te geven en autochtone Nederlanders zien hun vooroordelen bevestigd ."
Uit eigen ervaring weet Sterk echter dat de uitspraken van imams niet representatief zijn voor de opvattingen van de hele moslimgemeenschap in ons land. "Een onderzoek naar Allah in Nederland zal waarschijnlijk een divers en gevarieerd beeld geven van de islam in Nederland. En dat kan dienstig zijn aan de integratie. Nu horen we alleen over radicale imams, maar er zijn ook veel moslims die het helemaal niet eens zijn met de imams."
Het CDA-Tweede Kamerlid wil niet tornen aan de vrijheid van godsdienst, maar vindt wel dat moskeebesturen in deze verantwoordelijkheid dragen. "Moskeebesturen zouden bijvoorbeeld in het contract met imams die al in Nederland zijn de verplichting tot het volgen van een inburgeringscursus kunnen opnemen. Ook verdergaande maatregelen zijn denkbaar, het moskeebestuur is immers de werkgever van de imams."
Tijdens het debat nam de Kamer ook nog een motie aan over een verplichte inburgeringscursus voor imams die al langer in Nederland woonachtig en werkzaam zijn. Ook het CDA steunde deze motie.