Korps: Friesland, plaats: Fryslân 10-07-2002
Politieberichten van 10/7 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak auto
Dinsdag tussen 08.45 en 15.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Gerritsmastraat. De linker voorruit werd ingeslagen Uit de auto werd een radardetector weggenomen. De eigenaar, een 33-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Fryske Diken: actieweek gordel
Vorige week heeft Politie Fryslân voor het eerst een Actieweek gordel gehouden. Dit hield in dat een week lang op diverse plaatsen in de provincie extra is gecontroleerd op het dragen van de autogordel. De zes districten van Politie Fryslân werkten bij deze actie samen met de medewerkers van de projectgroep Fryske Diken. In totaal zijn er 126 bekeuringen voor het niet dragen van de gordel uitgeschreven. In september en november zal nogmaals een Actieweek gordel plaatsvinden. Met extra toezicht wil Politie Fryslân het dragen van de autogordel bevorderen.

Gorredijk: aanrijding met drank
Vanmorgen omstreeks 08.25 uur reed een bestuurder van een personenauto, een 42-jarige inwoner van Boornbergum vanaf de De Trije Hoek de kruising met de Stationsweg op en verleende daarbij geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 64-jarige inwoner van Lippenhuizen. De bestuurder uit Lippenhuizen en zijn bij hem inzittende vrouw (leeftijd niet bekend) raakten gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto van de inwoner van Boornbergum bleek niet verzekerd te zijn. De auto werd in beslaggenomen. Bovendien bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies de man 770 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd. De beide autos liepen aanzienlijke schade op.

Leeuwarden: dope in de Marwei
Dinsdag omstreeks 13.30 uur werd een 19-jarige inwoonster van Oude Pekela aangehouden in de penitiaire inrichting De Marwei aan de Holstmeerweg. De vrouw kwam op bezoek bij een gedetineerde en trachtte softdrugs de gevangenis binnen te smokkelen. Toen haar werd medegedeeld dat zij zou worden gefouilleerd, haalde de vrouw de softdrugs, bestaande uit 2,8 gram wiet en 3,8 gram hasj uit haar BH en overhandigde deze drugs aan de bewaker. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd. De vrouw werd overgebracht naar het bureau en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Sneek: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijf aan de Simmerdyk. Een raam werd vernield. Vermoedelijk is men niet binnen geweest. Via het vernielde raam, heeft men een op het bureau staande computer met bijbehorende randapparatuur weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 57-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Drachten: straatroof
Woensdag omstreeks 01.00 uur werd een 32-jarige inwoner van Drachten op de Stationsweg beroofd van zijn portemonnee. Het slachtoffer stond samen met zijn vrouw op een taxi te wachten toen hij werd aangesproken door twee onbekende jongens, die vroegen of hij 20 eurocent had om te bellen. Het slachtoffer haalde daarop zijn portemonnee te voorschijn om het geld te pakken. Plotseling pakte één van de jongens de portemonnee uit zijn handen en zij renden daarop weg in de richting van het park. Het slachtoffer kon een summier signalement van de jongens geven, leeftijd tussen de 20 en 25 jaar, normaal postuur en de jongens spraken Nederlands. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. In de portemonnee zaten drie bankpasjes, twee vreemdelingenpassen en ruim honderd euro. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Sneek: mishandeling
Van maandag op dinsdag, omstreeks middernacht werd een 17-jarige asielzoekster op het AZC aan de Harste mishandeld door een 17-jarige asielzoeker. Ook de kamergenote van het slachtoffer, eveneens 17 jaar, werd door de verdachte mishandeld. Het slachtoffer kreeg ruzie met de verdachte over het klaar maken van eten. Toen de vrouw dit weigerde werd de verdachte kwaad en sloeg de vrouw verschillende malen tegen het hoofd. Toen haar vriendin tussenbeiden kwam, werd zij ook door de verdachte geslagen en geschopt. De beide vrouwen werden door andere asielzoekers, die op het lawaai afkwamen, ontzet. In de loop van de volgende dagen hebben beide vrouwen aangifte gedaan van mishandeling. De verdachte moet nog worden gehoord.

Heerenveen: inbraak woning
Woensdag tussen 01.00 en 07.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Rozenstraat. Men kwam binnen door een vermoedelijk niet afgesloten zijdeur. Uit de woning werden twee mobiele telefoons, geld en de sleutels van een personenauto weggenomen. Ook het registratiebewijs van de caravan werd ontvreemd. De auto, die voor de woning stond, werd gestolen. Het betrof hier een grijze Peugeot, type 205, voorzien van het kenteken RN-48-SG. De eigenaar, een 49-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak woning
Afgelopen nacht werd ingebroken in een woning aan de Orion. Hoe men binnen is gekomen, werd niet duidelijk. Uit de bijkeuken werd een bromfiets, merk Aprilia, kleur blauw, weggenomen. Ook een bij de bromfiets liggende zwarte helm met blauwe strepen werd meegenomen. De 41-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie; 058 - 880 8272