Korps: Groningen, plaats: Winschoten 10-07-2002 Tieners opgepakt voor ruim 70 misdrijven Woensdag 10 juli 2002

Met de aanhouding van negen jongens in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar uit Winschoten heeft de politie een groot aantal misdrijven opgelost in en rond de Zeeheldenbuurt in Winschoten. De jongens werkten in wisselende samenstellingen en opereerden zonder een duidelijke leider. De groep maakte zich onder meer schuldig aan brandstichtingen, woninginbraken, berovingen van bejaarden op straat, massale vernielingen bij (nieuw)bouwprojecten. Tevens stalen ze op grote schaal fietsen vanaf de straat maar ook uit schuurtjes bij woningen. De feiten speelden zich af in de periode oktober 2001 tot heden. De politie heeft in ieder geval 76 zaken in kaart kunnen brengen waar de groep voor verantwoordelijk was, maar het lijkt erop dat er meerdere zaken zijn geweest waar geen melding of een aangifte van is ontvangen.

De schade die de groep heeft aangericht is enorm en loopt in de tonnen. Met name de brandstichting van een winkelpand aan de Nassaustraat in Winschoten van 20 april jl. was een grote schadepost. Deze brand leverde toen bovendien gevaar op voor een flat en bewoners in de buurt. De flat moest door de brandweer worden natgehouden om overslaan te voorkomen. De twee berovingen werden gepleegd in de binnenstad en net daarbuiten, waar respectievelijk twee bejaarde dames uit Winschoten (85 en 87 jaar) het slachtoffer van werden. Bij een van de bejaarden lukte het niet om de tas te stelen. Ze hield de tas stevig vast maar kwam daardoor wel te vallen waardoor ze lichte verwondingen opliep.

De buit van de inbraken bestond onder meer uit fietsen, snorfietsen, tuinmeubilair, een motor, stereoapparatuur, computers en geld. De goederen werden doorverkocht aan diverse helers. Een deel van de buit is teruggevonden bij de verdachten en zal worden teruggegeven aan de eigenaars. Bij een 66-jarige heler in Heiligerlee werd een groot aantal fietsen aangetroffen die via enkele kijkdagen voor een deel terug bezorgd zijn bij de eigenaars. De opbrengst van de buit ging op aan uitgaan en gokken.

De politie heeft ongeveer drie weken met vijf agenten aan de zaak gewerkt. De jongens hebben gedurende het onderzoek meerdere dagen vastgezeten, maar zijn inmiddels onder voorwaarden vrijgelaten. De gedupeerden zullen voor een deel via de verschillende verzekeringsmaatschappijen hun schade uitgekeerd krijgen. Het is gebruikelijk dat vergoedingen op de daders worden verhaald.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)