CDA

Maat: Uitwerking Mid Term Review tast concurrentiekracht landbouw aan

In een eerste reactie stelt CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat (vice-voorzitter van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling) dat de voorstellen van de Europese Commissie in het kader van de Mid Term Review het plattelandsbeleid versterken en de taken van boeren voor landschap, dierenwelzijn en milieu beter belonen dan het huidige beleid.

Een gemiste kans is volgens Maat echter dat het geen antwoord geeft op de toegenomen concurrentie op de wereldmarkt ten gevolge van de Amerikaanse Farm Act. Met deze wetgeving is het Amerikaanse beleid zeer sterk gericht op versterking van de eigen voedselproductie en een toename van steun voor de export. Maat vindt het opvallend dat toen de VS de steun aan de staalsector uitbreidde, de EU er als de kippen bij was om tegenmaatregelen te nemen en de Europese staalsector te steunen. Nu landbouwproducenten in Europa zeker zo zwaar worden getroffen door de Farm Act, geeft de Europese Commissie niet thuis.

Albert Jan Maat: "Dit is verbijsterend, zeker omdat met name de marktgerichte sectoren in de landbouw hierdoor worden getroffen. In Nederland vallen zelfs bovenmatig harde klappen". Tegelijkertijd worden deze sectoren ook nog eens getroffen door een graanprijsverlaging van 5% en worden de efficiëntere bedrijven geconfronteerd met een afroming van de premies die in 6 tot 7 jaar oploopt tot 20%.

Maat: "Per saldo ben ik van mening dat efficiënte bedrijven ook volop van het beleid moeten kunnen profiteren, zeker als ze een goede landbouwpraktijk voeren en voldoen aan de eisen van cross-compliance en voedselveiligheid. Voorkomen moet worden dat in 5 jaar tijd vooral part-time boeren en boeren boven de 65 jaar volop profiteren en de gewone gezinsbedrijven niet".

Ook bestaat het gevaar dat de netto-positie van Nederland opnieuw verslechtert. En die was in de landbouw al niet best. Nederland levert 7% van de EU land- en tuinbouwproductie en krijgt nu slechts 3,5% van de steun. Dat verschil kan verder oplopen met minstens een half procent.

Opvallend is volgens Maat verder dat er niets wordt gezegd over de zuivel. "Het is algemeen bekend dat het huidige systeem veruit het goedkoopst is. In feite is daarmee al een keuze gemaakt voor de toekomstige aanpak. Wel is het nu al duidelijk dat de exportbijdragen verder onder druk komen te staan. Je zult dus wel moeten discussiëren over de uitvoering van het quotasysteem en de manier waarop je een mogelijke verlaging van de exportrestituties opvangt".

Albert Jan Maat is positief over de mogelijkheid om extra eisen voor kwaliteit, milieu en dierenwelzijn te stellen. "Dit is een duidelijke erkenning van wat het CDA wil en onder meer in lijn met het CDA-rapport van de Commissie Veerman. Ook de grotere vrijheid voor de lidstaten bij de invulling van plattelandsbeleid en modulatie past uitstekend in deze CDA-visie. Bovendien ontvangen veel Nederlandse bedrijven minder dan 5000 steun (waarvoor geen verplichte modulatie geldt) en profiteren ze verder van de vereenvoudiging en de vermindering van de bureaucratie. Wel houd ik nog een slag om de arm wat betreft de uitvoering. In de zetmeelaardappelteelt zie ik bijvoorbeeld niet hoe teeltwisseling met behoud van de toeslagen kan worden gerealiseerd"