Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag/Brussel 10 juli 2002

Pvda vraagt om verdere en snellere hervorming europees landbouwbeleid

De voorstellen van de Europese Commissie (EC) voor aanpassing van het Europese landbouwbeleid tot en met 2006 (mid-term review) zijn een stap in de goede richting maar gaan nog lang niet ver genoeg, zo reageert de PvdA op de voorstellen van de Europese Commissie. 'Dit is de richting die wij al jaren voorstaan, maar we missen de afschaffing van de exportsteun. Voor de ontwikkelingslanden is dit dus nog volstrekt onvoldoende', aldus Europarlementariƫr Max van de Berg. Tweede- Kamerlid Jacques Tichelaar roept de nieuwe coalitie van CDA, LPF en VVD op om kleur te bekennen. 'Milieu, natuur, landschap en voedselveiligheid gaan terecht een grotere rol spelen in het Europees landbouwbeleid. Ik ben zeer benieuwd hoe de nieuwe regering met deze test van belang zal omgaan.'

Positief in de voorstellen van de EC is de verdere ontkoppeling van productie en inkomenssteun. Hiermee wordt de prikkel tot (over)productie verder weggenomen. Ook zal de inkomenssteun, meer dan tot nu toe, worden gebonden aan voorwaarden op het gebied van milieu, natuur en voedselveiligheid. Deze voorwaarden zullen dwingender worden opgelegd. Lidstaten krijgen een belangrijke rol bij het maken en uitvoeren van deze voorwaarden. Het Europese kader hiervoor moet echter nog worden gemaakt. De PvdA is van mening dat dit kader zo snel mogelijk moet worden gerealiseerd. Positief is ook dat modulatie - het aftoppen van de subsidies en het geld op andere wijze inzetten - verplicht zal worden voorgeschreven. Modulatie is bij uitstek een middel om gelden in te zetten voor een gehele plattelandsregio.

Negatief is dat niet wordt getornd aan inkomenstoeslagen. De eerder afgesproken reductie van maximaal 20% tot en met 2006 blijft in stand. De PvdA is van mening dat de inkomenstoeslagen verder en sneller naar beneden moeten. Tezamen met een afbouw van de exportsubsidies moet dit boeren uit de Derde Wereld de mogelijkheid bieden om op gelijke voorwaarden te concurreren met Europese boeren op zowel de Europese als de wereldmarkt. De Europese boeren hebben recht op een sociale garantie op redelijk niveau blijven. De PvdA vraagt in dit verband om een onderzoek op Europees niveau naar de mogelijkheden van een systeem van inkomensgaranties via een verzekeringssysteem.

De EC doet helaas geen uitspraak over het melkquoteringssysteem na 2006. Ook de afschaffing van de exportsubsidies wordt niet behandeld. De PvdA vraagt zich af wat dit voorstel bijdraagt aan het vergemakkelijken van de toelating van de nieuwe EU-lidstaten. Hier wordt vooralsnog een kans gemist.

De PvdA vraagt de Nederlandse regering zich in te zetten voor een verdere uitbouw van een democratisch Europa, ook op landbouwgebied. Ze roept de regering op om de voorstellen van de Europese Commissie aan te scherpen op de door de PvdA gewenste onderdelen. En ze vraagt de regering om de mogelijkheden van cofinanciering ruimhartig op te pakken, om zo het bredere kader van plattelandsontwikkeling in plaats van louter landbouwbeleid vorm te geven.

Voor nadere informatie:

Jacques Tichelaar, Tweede-Kamerfractie PvdA 06-53 46 07 39

Max van de Berg, PvdA-Eurodelegatie 00-32(2)2847669