Openbaar Ministerie

Presentatie jaarverslag

---

De voorzitter van het College van Procureurs-Generaal zei dat er heel veel geld wordt uitgegeven aan drugskoeriers. Hij wees erop dat wekelijks 30 tot 40 drugskoeriers worden opgepakt, maar dat het kennelijk lonend blijft om ze te blijven sturen. "Uit handhavingsoogpunt is het optreden niet effectief'', aldus De Wijkerslooth.

Volgens de procureur-generaal zou het effectiever zijn om bij buitenlandse drugskoeriers hun drugs af te pakken en onmiddellijk met een dagvaarding terug te sturen naar het land van herkomst. Ze zouden dan bij verstek veroordeeld kunnen worden, zodat het onaantrekkelijk wordt om opnieuw naar Nederland te komen. Als er op die manier meer drugskoeriers worden opgepakt is het voor criminele organisaties niet langer interessant om koeriers naar Nederland te sturen.

De Wijkerslooth verwelkomde de komst van een nationale recherche. Volgens de voorzitter van het College moet er een nationale recherche komen om de internationale samenwerking te verbeteren. Rechtshulpverzoeken uit het buitenland blijven nu te vaak onbeantwoord. Hij wees erop dat het voorstel van een nationale recherche uit de politieorganisatie zelf naar voren is gekomen. De landelijke recherchedienst moet volgens De Wijkerslooth niet worden vergeleken met de Amerikaanse FBI, want de FBI is tevens een inlichtingendienst.

De voorzitter voorzag bij de intensievere bestrijding van de misdaad ook problemen in de capaciteit van het gevangeniswezen. Het bijbouwen van 7000 cellen is al gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel zal problematisch zijn.
Om deze problemen het hoofd te bieden suggereerde De Wijkerslooth om kortgestraften minder begeleiding en faciliteiten te bieden dan langgestraften. Ook zou het Openbaar Ministerie, als het meer bevoegdheden krijgt, de rechtbanken enigszins kunnen ontlasten, bijvoorbeeld door het intrekken van het rijbewijs van dronken rijders. Nu moet daar altijd de rechter aan te pas komen.