Fontys


woensdag 10 juli 2002
Nieuw samenwerkingsverband tussen Fontys PABO s-Hertogenbosch en twaalf basisscholen in de regio

Opleidingsscholen voor een betere aansluiting tussen theorie en praktijk
Pabostudenten brengen een groot deel van hun opleiding door als stagiaire op een basisschool. De aansluiting tussen de geleerde theorie en praktijk blijkt echter niet altijd optimaal. Om deze aansluiting te verbeteren starten Fontys PABO s-Hertogenbosch en twaalf basisscholen in de regio in september 2002 een proefproject waarbij de basisscholen als opleidingsscholen zelf een stukje van de lerarenopleiding gaan verzorgen.

Deze gelijkwaardiger rolverdeling tussen pabo en stageschool moet gaan bijdragen aan de kwaliteit van de lerarenopleiding basisonderwijs. Waar voorheen de pabo opleidde en de stageschool slechts gelegenheid bood tot oefening wordt nu de medeverantwoordelijkheid van de basisscholen op de agenda gezet. Daarom zullen de opleidingsscholen de begeleiding van de pabostudenten op de stage/werkplek helemaal overnemen van de pabo. De opleidingsscholen worden dus partner van de pabo en moeten ervoor zorgen dat er deskundigheid aanwezig is om scholings- en begeleidingstrajecten te beoordelen en te organiseren. Eveneens nieuw is dat de opleidingsscholen het curriculum van de pabo straks kunnen aanpassen aan de specifieke wensen van die basisschool. Voorwaarde voor goede samenwerking tussen de pabo en de beginnende opleidingsscholen is het maken van goede afspraken over begeleiding, ondersteuning, plaatsing, verantwoording, werk en praktijk, visie, communicatie, beoordeling en samenwerking.

Een groep van minimaal achtentachtig pabostudenten zal mee gaan draaien in dit proefproject. In april 2003 wordt bekeken wat de opbrengst van het project is en welke bijstellingen moeten plaatsvinden. Het project loopt gedurende het studiejaar 2002 2003. De deelnemende basisscholen in de regio zijn:

Den Bosch: L.W.Beekman, Het Rondeel, t Schrijverke Den Dungen: t Kiemveld, St. Jozef
Drunen: t Span
Empel: t Wikveld
Oss: De Polderhof
Rosmalen: De Hobbit, De Troubadour
Schijndel: t Kwekkeveld, De Regenboog