Engelse fregat HMS Montrose te gast in Den Helder

09-07-2002

Special: Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine

Nog drie nachtjes slapen en het is zo ver: de Nationale Vlootdagen van de Koninklijke Marine in Den Helder gaan van start. Traditiegetrouw kunnen in de Nieuwe Haven naast de belangrijkste schepen van ons land ook enkele schepen uit het buitenland worden bezichtigd. De Engelse Royal Navy stuurt maar liefst vier schepen naar de Nederlandse vlootdagen. Het grootste is het fregat HMS Montrose, dat donderdag (11 juli) in Den Helder binnenloopt.

Het fregat werd in juni 1994 in dienst gesteld en behoort tot de klasse Type 23 schepen. Het heeft een waterverplaatsing van 4.200 ton en is daarmee kleiner dan de Nederlandse LCF-fregatten maar groter dan de andere fregatten van de Koninklijke Marine. Met een lengte van 133 meter en bemanning van 180 koppen mag HMS Montrose er zijn. Aan bewapening beschikt het schip over Seawolf-geleide wapens tegen vliegtuigen, Harpoons tegen schepen, een 4.5 inch kanon tegen schepen en landdoelen, 30 mm snelvuurkanonnen, Stingray anti-onderzeeboot torpedos en een boordhelikopter van het type Lynx met dieptebommen, torpedos en Sea Skua geleide wapens tegen schepen.

De laatste uitzending van HMS Montrose bracht het schip naar de wateren van de Zuid-Atlantische Oceaan. Op 15 oktober 2001 vertrok het fregat uit de thuishaven Portsmouth en deed tijdens een vaartocht die zes maanden duurde en op 27 maart dit jaar eindigde, havens aan als Kaapstad, de Falklands, Salvador in Brazilië, de Canarische Eilanden en verschillende West-Afrikaanse plaatsen als Dakar, Freetown, Casablanca, Abidjan en Sekoni Takoradi. Wat dat betreft zal het bezoek aan Den Helder dat 11 juli begint voor kapitein ter zee Matt Parr en zijn mensen een welkome afwisseling zijn. (fotos: Royal Navy)

Informatie Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine: www.nationalevlootdagen.nl Ministerie van Defensie