CBS

Daling industriële productie vlakt af

De industriële productie in mei ligt 2,1 procent lager dan in dezelfde maand in 2001. Daarmee is de productie minder sterk teruggelopen dan in april, toen 5,3 procent minder werd geproduceerd dan een jaar eerder. In vrijwel alle onderscheiden industrietakken vlakt de productiedaling af. Bij de aardolie-, chemische en rubberindustrie is zelfs al enkele maanden sprake van productiestijgingen. Na correctie voor seizoeninvloeden heeft de industrie als geheel in mei vrijwel evenveel geproduceerd als in april. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Herstel aardolie-, chemische en kunststofindustrie zet door In de aardolie-, chemische- en rubberindustrie ligt de productie in mei opnieuw hoger dan een jaar eerder: 5,3 procent. Ook in de voorgaande vier maanden was sprake van productiestijgingen. Hiermee zet het herstel door dat na een dieptepunt in november vorig jaar is ingezet. Dit is te danken aan de chemische en de rubber- en kunststofindustrie. De productie van de aardolie-industrie daarentegen is nog steeds lager dan een jaar eerder. De aardolie-, chemische en rubberindustrie heeft een aandeel van circa 20 procent in de totale productie van de industrie. Volgens de Conjunctuurtest van het CBS over mei verwachtten de ondernemers in deze branche dat de bedrijvigheid in de maanden juni-augustus verder aantrekt.

Productiedaling het grootst in metaalindustrie
Bij de overige onderscheiden onderdelen van de industrie is sprake van productiedalingen, die echter kleiner zijn dan in april. Net als in de voorgaande maanden is de productie het sterkst gedaald in de metaalindustrie. Hier ligt de productie in mei bijna 7 procent onder het niveau van een jaar eerder. In april was dat nog ruim 10 procent. De metaal neemt ongeveer eenderde van de totale industriële productie voor zijn rekening.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-145
11 juli 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht