Gemeente Alphen aan den Rijn


Romeinse munten in archeologische tentoonstelling in Centrum Beeldende Kunst

Donderdag 11 juli 2002 worden de artikelen van de archeologische tentoonstelling in het Centrum Beeldende Kunst gewisseld. De aardewerken artikelen die ongeveer een jaar te zien zijn geweest, worden vervangen door een tentoonstelling over Romeinse munten die de afgelopen twee jaren in Alphen aan den Rijn zijn gevonden tijdens de archeologische opgravingen.

Tijdens de opgravingen zijn in 2001 ongeveer 250 munten gevonden. Voor Nederlandse begrippen is dat veel. Het meest belangrijke is nog wel dat deze munten allemaal tijdens archeologische opgravingen zijn gevonden. Hierdoor kunnen verbanden worden gelegd met andere informatiebronnen waardoor meer duidelijkheid wordt verkregen over de herkomst en het gebruik van de munten.

De munten geven veel informatie. Het meest opvallend aan de munten uit het Castellum in Alphen aan den Rijn is dat ongeveer 80% van de munten in de 1e eeuw na Christus zijn geslagen. De overige 20% dateert uit de periode tussen het jaar 100 en 160. Er zijn geen munten gevonden uit de tweede helft van de tweede eeuw, dus na het jaar 160 en ook niet uit de derde eeuw. Dat is wel vreemd, omdat er uit de derde eeuw wel een bouwinscriptie is gevonden. Inmiddels is bekend dat er steeds minder munten werden geleverd in deze streken aan het eind van de tweede eeuw. Waarschijnlijk had dat te maken met de onveiligheid op de wegen.

Een deel van de munten is erg mooi bewaard gebleven. Dit komt doordat ze in de oude rivierbedding hebben gelegen; nat en zonder zuurstof. Deze munten zien er nog net zo uit als in de Romeinse tijd. Een ander deel van de munten is erg aangetast. Ze zijn helemaal groen en vol roest. Specialisten maken deze munten schoon.

Persbericht 44, 9 juli 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 12 juli 2002 laatste wijziging