AXA Verzekeringen

AXA Model Funds: optimale aansluiting op het beleggersprofiel

11 juli 2002

De beurs heeft de afgelopen tijd zijn grillen gekend. Menig belegger hield zijn beleggingsportefeuille nauwlettend in de gaten. Hoewel beleggen, zeker op de lange termijn, nog steeds veel aantrekkelijker is dan sparen, geven consumenten aan graag meer keuze te hebben in het te nemen beleggingsrisico, variërend van risicomijdend tot risicovol. Een belangrijke eis daarbij is dat de consument het gekozen risico ook gehandhaafd wil zien, zelfs als de koersen voortdurend heen en weer schommelen.
AXA komt aan al deze wensen tegemoet door de introductie van de AXA Model Funds bij de AXA Beleggingsrekening en de AXA Model Depots voor de verzekeringsproducten.

Model Fund
Een Model Fund is een combinatie van de best presterende beleggingsfondsen van AXA. Deze combinatie komt overeen met het persoonlijk beleggersprofiel van de klant. Het beleggersprofiel kan de klant bepalen aan de hand van een vragenlijst, te verkrijgen bij de verzekeringsadviseur of te vinden op www.axa.nl. Elk van de vijf Model Funds (risicomijdend, defensief, neutraal, dynamisch en risicovol) heeft een eigen risicoprofiel en belegt in een vaste verhouding in vastrentende waarden en aandelen. Maar doordat de beurs altijd in beweging is kan deze portefeuilleverhouding schommelen.
AXA zorgt ervoor dat deze verhouding intact blijft. Dit wordt 'rebalancen' genoemd. Hiervoor worden door AXA geen extra kosten in rekening gebracht.

Door te beleggen in de AXA Model Funds heeft de klant dus de zekerheid dat het gekozen AXA Model Fund, ondanks de onvoorspelbare beursontwikkelingen, altijd optimaal aansluit op het persoonlijk beleggersprofiel.

Voor elke belegger
AXA Model Funds zijn geschikt voor iedere belegger. Doordat elk Model Fund een eigen risicoprofiel kent en aansluit op het beleggersprofiel, kan de belegger het Model Fund selecteren dat voldoet aan de persoonlijke wensen en financiële doelstellingen. Voor de belegger die op zoek is naar een geschikte portefeuille, weinig tijd of kennis heeft, kiest voor gemak en relatief hoge beleggingsprestaties eist, zijn de AXA Model Funds zeer geschikt.

Topfondsen
Voor de AXA Model Funds is een aantal topfondsen geselecteerd. Dit betekent dat het om fondsen gaat die op grond van Morningstar Ratings zijn beoordeeld op hun prestaties. Morningstar is een onafhankelijk en toonaangevend beoordelingsinstituut uit de Verenigde Staten. De Morningstar Rating is een maatstaf die de prestaties van fondsen ten opzichte van andere fondsen in dezelfde Morningstar categorie vergelijkt. De beste fondsen scoren vijf sterren, de minst presterende fondsen krijgen één ster. Fondsen die minder dan drie jaar bestaan, hebben geen rating. Op basis van de Morningstar Rating zijn er voor de Model Funds vier fondsen geselecteerd:

ACM GI Global Growth Trends Portfolio (5 sterren) AXA World Funds (AWF) II Continental European Opportunities Equities (4 sterren) AXA Obligaties Internationaal (4 sterren) AXA World Funds (AWF) - Euro High Yield Bonds (
Deze selectie kan nog worden aangepast. Dat is afhankelijk van behoud van rating, verwachte beleggingsprestaties, marktomstandigheden en diversificatiemogelijkheden binnen een AXA Model Fund.

Provisie
AXA brengt voor de Model Funds vier procent van het gestorte kapitaal in rekening als kosten. Van dat percentage is 2,5 procent gereserveerd voor het intermediair. De prolongatieprovisie bedraagt 0,25 procent per jaar.