(opgepast: onder embargo tot 17.30 u.)

Vlaamse overheid

Vlaamse Regering reikt Prijzen 2002 uit

Ter gelegenheid van de 700ste verjaardag van Guldensporenslag heeft de Vlaamse regering donderdag vijf Prijzen van de Vlaamse Regering toegekend. Met deze laureaten wil de Vlaamse Regering verdienstelijke Vlamingen in het zonnetje zetten. Aan elke prijs is een bedrag verbonden van 2.400 euro.

De eerste prijs van de Vlaamse Regering werd uitgereikt aan de nv Van Remoortel Aardappelverwerking uit Verrebroek-Beveren. Deze Vlaamse KMO produceert verse, rauwe frieten, gekuiste krieltjes en vers geschilde aardappelen. Van Remoortel Aardappelverwerking streeft naar milieuvriendelijkheid, hygiëne en voedselveiligheid. Begin 2001 heeft Van Remoortel Aardappelverwerking een nieuw industrieel pand in gebruik genomen. In het nieuwe productieproces schonk de KMO veel aandacht aan energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare energie. Voor de waterzuivering koos het bedrijf voor een anaërobie: dit is een waterzuivering in een zuurstofloze atmosfeer. Door dit proces wordt biogas gevormd, een vorm van hernieuwbare energie die als een alternatief kan worden beschouwd voor het klassieke aardgas. Het biogas is afkomstig van de vergisting van het afvalwater van het wassen en stoomschillen van de aardappelen. Van Remoortel Aardappelverwerking beschikt over een warmtekrachtkoppelingsinstallatie en een stoomketel die gevoed worden door het geproduceerde biogas. Hierdoor bespaart het bedrijf 1.785.000 kubieke meter aardgas. Het realiseert zo een reductie van 3.400 ton CO2-emissies per jaar.
Het bedrijf is er met die werkwijze in geslaagd een productieproces dat 100 procent voedselveiligheid garandeert, te koppelen aan een zeer milieuvriendelijk productieproces met een minimaal energieverbruik.

De tweede Prijs van de Vlaamse Regering ging naar de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. Francis Herbert richtte deze vereniging in 1994 op met een aantal ouders die een kind hadden verloren in het verkeer.
De organisatie OVK telt inmiddels 400 leden. Ze biedt lotgenoten hulp- en dienstverlening aan. En ze heeft zich van bij haar oprichting ingezet voor een grotere verkeersveiligheid. Dankzij die volgehouden inspanningen van OVK staat het thema van de verkeersveiligheid vandaag hoog op de politieke agenda.
De Vlaamse Regering looft in het bijzonder de serene en constructieve houding van Francis Herbert. Hij geniet grote achting van iedereen die beleidsmatig met verkeer te maken heeft, zowel op federaal als op gemeenschapsniveau. De organisatie van de Staten-Generaal rond verkeersveiligheid is een idee van Francis Herbert. Met zijn brede kijk en analyse heeft Francis Herbert aangetoond dat er in ons land nog heel wat werk aan de winkel is om de verkeersveiligheid te verbeteren, zowel op het vlak van infrastructuur, in het optreden van politie en justitie als op het terrein van de hulpverlening.

De derde Prijs van de Vlaamse Regering werd toegekend aan de h. Jozef Deleu. Deze fiere boerenzoon en onderwijzer is een 'grensgeval'. Hij woont sinds 1949 in Rekkem, op enkele meters van de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. Zijn behoefte aan 'ontgrenzing' kreeg vorm in zijn carrière. In 1957 richtte hij het tijdschrift Ons Erfdeel op. In 1970 wordt Jozef Deleu hoofredacteur van het tijdschrift en afgevaardigd-bestuurder van de gelijknamige Stichting.
Ons Erfdeel-Notre Patrimoine was tweetalig en bedoeld als cultuur contactblad voor jongeren uit Vlaanderen, Nederland en Frankrijk. In 1972 verschijnt Septentrion : arts, lettres et culture de Flandre et des Pays-Bas. Vandaag is Ons Erfdeel aan zijn 25ste jaargang toe met een oplage van 10.000 exemplaren, Septentrion is nu trimestrieel geworden en haalt eveneens een oplage van 10.000 exemplaren. Sinds 1993 wordt ook een Engelstalig jaarboek uitgegeven : The Low Countries: Arts and Society in Flanders and the Netherlands. Met brochures in tal van vreemde talen laat de Stichting anderstaligen ook kennismaken met onze taal, het Nederlands. Ook als dichter en prozaschrijver was Jozef Deleu een cultureel ambassadeur in de ware zin van het woord. En dan is er nog het geheime of stille leven van Jozef Deleu. Gedurende decennia is hij het geweten van Vlaanderen geweest en de databank van het Vlaamse gevoelsleven. Een bezoek bij Jozef was, en is voor velen een grondige onderhoudsbeurt. Jozef Deleu heeft warmte en wijsheid altijd juist weten te doseren. Vandaar dat hij door iedereen geprezen wordt met de titel: echt vrij denker.

De vierde Prijs van de Vlaamse Regering ging naar de h. André Leysen. Nadat deze reus uit het Vlaamse bedrijfsleven zijn familiebedrijf, de rederij Ahlers had uitgebouwd, nam hij in 1978 de leiding van Agfa-Gevaert en van de holdingmaatschappij Gevaert. Bij Agfa-Gevaert opteerde Leysen zeer vroeg voor de digitale beeldvorming. Hij wilde daarmee de toonaangevende positie van Agfa in de analoge beeldvorming bestendigen in het tijdperk van de digitale technologieën. André Leysen speelde een zeer belangrijke rol bij de redding van de krant De Standaard. Hij bleef voorzitter van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij van 1978 tot 2001.
In zijn lange carrière heeft André Leysen steeds bijzondere aandacht gehad voor de sociaal- maatschappelijke aspecten van het ondernemen. Hij streefde geen eenzijdig op winst gericht kapitalisme na. Ook in het buitenland geniet André Leysen als 'captain of industry' een ruime erkenning. Hij vervulde bestuursmandaten in grote multinationale ondernemingen als Philips, Bayer, BMW of Deutsche Telekom. Hij was lid van de Duitse Treuhand, die na de Duitse eenmaking belast was met de privatisering van de Oost-Duitse ondernemingen.
André Leysen is steeds een actief observator geweest van de Belgische en Europese actualiteit. Via opiniebijdragen in binnen- en buitenlandse dagbladen en via rechtstreekse contacten met Belgische en Europese staatsleiders beïnvloedde hij het politieke, sociale en economische gebeuren. Cultuur ligt André Leysen eveneens nauw aan het hart. Hij stelde zijn managementcapaciteiten ten dienste van de Munt, en hij is nog steeds voorzitter van de Singel, van het Antwerps Rubenshuis en van de Beethoven- en Karlsbreis Stiftung in Duitsland.

De winnaar van de vijfde en de laatste Prijs van de Vlaamse Regering 2002 is Peter Piot. Deze Vlaamse arts was een van de ontdekkers van het ebola-virus. Hij specialiseerde zich in seksueel overdraagbare ziektes en werd in 1980 hoogleraar aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Drie jaar later geeft een artikel van Peter Piot, waaruit blijkt dat aids ook via heteroseksueel contact wordt overgedragen, het aidsonderzoek een beslissende wending.
In het begin van de jaren negentig gaat Peter Piot als expert werken voor Unaids, het aidsprogramma van de Verenigde Naties. Sinds 1995 leidt Peter Piot deze VN- organisatie.
Peter Piot werd al omschreven als de Vlaamse Robin Hood van het wereldwijde offensief tegen aids. Peter Piot is erin geslaagd aids onder de aandacht te brengen als de grootste epidemie uit de geschiedenis van de mensheid. Een epidemie die vooral de armste landen en vooral Afrika treft. In het ergst getroffen land van Afrika, Botswana, wordt het aantal inwoners dat op dit ogenblik met hiv is besmet, geschat op bijna 40 procent.
Op het wereldaidscongres dat deze dagen in Barcelona plaatsvindt, werden nieuwe gegevens bekendgemaakt over de schrikbarende dimensies van het aidsprobleem. Eind vorig jaar waren er wereldwijd veertig miljoen mensen besmet met aids. Vorig jaar stierven er drie miljoen aidslijders. Als de westerse wereld niet met 7 tot 10 miljard dollar voor de brug komt vóór 2005, zouden er volgens Peter Piot de volgende twintig jaar wel 68 miljoen aidsdoden kunnen vallen. Zeven tot tien miljard dollar lijkt veel geld, maar is in werkelijkheid peanuts in vergelijking met wat aan veiligheid en defensie wordt uitgegeven, meent Peter Piot. De wereld kan het zich volgens deze Vlaamse arts niet veroorloven dat aids een continent destabiliseert.

(Voor meer inlichtingen: Bart Tommelein, woordvoerder van minister-president Patrick Dewael, Martelaarsplein 19, 1000 Brussel, tel. 02/553.29.11)


---