Ingezonden persbericht

Kamernet.nl blijft kamernood voor

WOERDEN, 20020711 -- Ondanks de kamernood in de grote studentensteden, vinden twee Utrechtse studenten aan de lopende band woonruimte voor jongeren. In de afgelopen twee jaar hebben Rob Koster (24) en Nathan Skwortsow (24) ruim 20.000 studenten via hun website Kamernet.nl aan een kamer geholpen. Dat aantal is vele malen hoger dan het gemiddelde van alle kamerbureaus in Nederland in dezelfde periode.

De steden waarin Skwortsow en Koster de meeste kamers vinden zijn Utrecht en Amsterdam. Dit zijn tevens de studentensteden waar de kamernood het hoogst is. Volgens een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (2001) wachten in Utrecht momenteel 7300 studenten op een kamer. De wachttijd kan oplopen tot 34 maanden. De cijfers in Amsterdam zijn vergelijkbaar. Koster en Skwortsow krijgen elke maand ruim 1000 nieuwe kamers binnen waarvan ongeveer 200 in Utrecht en 160 in Amsterdam.

De werkwijze van Koster en Skwortsow is naar eigen zeggen vrij simpel. Een verhuurder biedt op de website een kamer aan. Deze wordt vervolgens gecontroleerd door de twee Kamernet.nl beheerders. De leden van Kamernet.nl, die zich via de website gratis aanmelden, kunnen vervolgens via Internet op deze kamers reageren. Het succes van dit systeem heeft volgens de twee oprichters alles te maken met het feit dat huurders vanuit hun luie stoel kunnen reageren en verhuurders zelf kunnen bepalen aan welke student zij hun kamer willen verhuren.

Idee

Het idee voor de website kamernet.nl ontstond twee jaar geleden toen Nathan Skwortsow een kamer zocht in Utrecht. Hij baalde van de hoge courtagekosten die hij bij commerciële bureaus moest betalen. Samen met zijn studiegenoot Rob Koster besloot hij een kamersite te maken die voor studenten makkelijk aan een kamer kan helpen. Ze bedachten de bedrijfsnaam sk media group en verstuurden persberichten naar verschillende kranten. Vanaf dat moment kwamen de eerste aanbiedingen voor kamers op de website binnen. Nu, ruim 2 jaar na de start van Kamernet.nl heeft de site ruim 130.000 leden.

Extra service

Studenten kunnen ook op de website Kamernet.nl terecht voor juridisch advies. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau geeft vrijwillig rechtshulp aan studenten die tegen huurproblemen aanlopen met betrekking tot bijvoorbeeld courtagekosten, louche huurbazen en contracten.