Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

11 juli 2002

Geen aandacht voor jonge agrariërs bij plannen Fischler

Geen woord is er gewijd aan de hoge financieringslasten voor jonge boeren en tuinders in de mid-term review van commissaris Fischler. Terwijl dit, gecombineerd met een onduidelijk toekomstperspectief er juist voor zorgt dat jongeren massaal voor een vak buiten de land- en tuinbouw (moeten) kiezen. Wat wel duidelijk wordt is dat er, met name voor de akkerbouw, weer verlaging van de prijzen aan zit te komen.

De afgelopen 15 jaar zijn de herzieningen van het Europees landbouwbeleid zonder uitzondering nadelig geweest voor de inkomenspositie van de boeren, terwijl de kosten voor de burger niet zijn gedaald. Wat dat betreft, zijn we als Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt niet echt hoopvol gestemd over de laatste plannen.

Schaalvergroting
De afgelopen jaren hadden boeren maar één antwoord op het afbreken van steun door de overheid: kostprijsbeheersing door schaalvergroting. Ook deze plannen zullen weer een impuls richting schaalvergroting geven. De Nederlandse maatschappij zit daar niet op te wachten. Zij wil het liefst een landbouw die geen industriële trekjes vertoond, maar juist één met veel aandacht voor natuur, dierwelzijn en landschap. Reden genoeg voor NAJK-voorzitter Jehan Bouma te verzuchten: "Drie hervormingen binnen tien jaar op Europees niveau, een Nederlandse regering die elke vier jaar weer een nieuwe koers vaart... dat is toch om gek van te worden!"