CBZ

College bouw ziekenhuisvoorzieningen presenteert 6 rapporten

Den Haag, 11 juli 2002

Vandaag presenteerde het College bouw ziekenhuisvoorzieningen 6 rapporten die deze week zijn vastgesteld en aan de Minister van VWS zijn aangeboden. In een gesprek met de pers in Perscentrum Nieuwspoort lichtte het bestuur van het Bouwcollege de rapporten toe. Deze rapporten betreffen de volgende onderwerpen:

-spreiding van ziekenhuiszorg

-uitbreiding van beademingsplaatsen op ICs

-binnenklimaat(koeling)in verpleeghuizen
10)-duurzaam bouwen
11)-nieuwe bouwmaatstaven.

Ten aanzien van de spreiding van ziekenhuiszorg stelt het Bouwcollege dat gericht spreidingsbeleid noodzakelijk is om te kunnen waarborgen dat patiënten verzekerd blijven van kwalitatief goede tweedelijnszorg binnen een redelijke reisafstand. De spreiding van ziekenhuizen is nu nog voldoende, maar mag niet verder teruglopen. Het Bouwcollege concludeert dat het budgetteringssysteem van ziekenhuizen en ontwikkelingen binnen de medische beroepsgroepen leiden tot schaalvergroting. Met een aantal concrete maatregelen kan spreiding worden gewaarborgd.

In het advies over intensive-carevoorzieningen stelt het Bouwcollege dat uitbreiding van beademingsplaatsen in ICs noodzakelijk is. Het aantal beademingsplaatsen op ICs waar ook complexe patiënten worden opgenomen moet tot 2010 met ruim 10 tot 20% worden uitgebreid. In ICs is een deel van de capaciteit buiten gebruik door budgettaire en personele krapte. Het Bouwcollege doet aanbevelingen om deze uitbreiding op korte termijn te realiseren.

Daarnaast heeft Bouwcollege onderzoek gedaan naar de thermische behaaglijkheid in verpleeghuizen in de zomer. In nieuw te bouwen verpleeghuizen zal (top)koeling tot de standaarduitrusting gaan behoren. Bestaande verpleeghuizen kunnen overwegen een koelinstallatie aan te schaffen via de zogenaamde meldingsgelden.

Het Bouwcollege heeft vandaag de Bouwkostennota 2002 ter goedkeuring aan de Minister van VWS aangeboden. Daarin wordt voorgesteld de bouwkostennormen voor instellingen in de gezondheidszorg op grond van indexering met 6,3% te verhogen. Daarbovenop komt een verhoging van 1 à 1,5% voor de toepassing van ICT.

De twee overige rapporten gaan in op de wenselijkheid van duurzaam bouwen in zorginstellingen en op de nieuwe bouwmaatstaven voor instellingen in de sector verpleging en verzorging.

De volledige tekst van de persberichten, perssamenvattingen en de rapporten is te vinden op de website van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen:
www.bouwcollege.nl

Voor meer informatie kunt contact op nemen met: De heer M. Verweij, arts
plv. algemeen secretaris
tel.: 030-2983100

11 jul 02 19:00