Gemeente Blaricum


- Inwoners Blaricum kunnen zelf onderwerpen voor de raadsagenda aandragen

Inwoners Blaricum kunnen zelf onderwerpen voor de raadsagenda aandragen

Datum: 11 juli 2002

Recht van burgerinitiatief nieuwe beïnvloedingsmogelijkheid in besluitvorming

Blaricum Op initiatief van de PvdA is vorige maand een voorstel aangenomen wat regelt dat inwoners van de gemeente Blaricum onderwerpen kunnen aandragen voor de agenda van de gemeenteraad. Deze mogelijkheid invloed uit te oefenen op de politieke besluitvorming komt boven op de bestaande mogelijkheden van inspraak, spreekrecht in commissies, het referendum en verschillende klankbordgroepen bij projecten. De regeling is in een verordening vastgelegd.

Aandragen van een initiatief voor de agenda moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het idee nieuw zijn, met andere woorden het mag geen onderwerp zijn wat al op de agenda staat of kort daarvoor heeft gestaan.
Verder mag het niet gaan om privé-belangen, lopend gemeentelijk beleid (hiervoor is het spreekrecht in de commissies), klachten en bezwaren en onderwerpen die een wijziging van beleid in een ver gevorderd stadium inhouden.

Een verzoek indienen
Een verzoek om plaatsing op de raadsagenda moet in ieder geval ondersteund worden door 25 initiatiefgerechtigden (inwoners van Blaricum, stemgerechtigd) en ingediend worden bij de raadsgriffier. Verder moet het voorstel een nauwkeurige omschrijving geven van het voorstel of idee. Hiervoor is een formulier beschikbaar. Welkom bij de Gemeente Blaricum
Als het verzoek is ingediend beslist de raad in de eerstvolgende vergadering over plaatsing op de agenda. Wordt het verzoek ingewilligd dan gaat het voorstel voor advies naar de raadscommissie en wordt het daarna in de gemeenteraad behandeld.
Verzoeken kunnen ingediend worden bij de raadsgriffier.

Evaluatie
In het burgerjaarverslag (jaarverslag van de burgemeester) wordt verslag gemaakt van het recht van burgerinitiatief. Na twee jaar wordt het Recht op burgerinitiatief geëvalueerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer M.T. Pater, telefoon: (035) 539 95 31 of e-mail: m.pater@blaricum.nl