Gemeente Den Haag

2002-07-11: Den Haag start onderzoek naar groengebruik

De gemeente Den Haag begint medio juli 2002 met een grootschalig gebruikersonderzoek van het groen onder bewoners van Den Haag en de omliggende gemeenten. Dit gebruikersonderzoek levert informatie voor een nieuw beleidsplan voor het Haagse groen. Bij het opstellen van het beleidsplan worden bewoners ook op andere manieren intensief betrokken.

Bomen bepalen het karakter van de straat. Wijk- en buurtparken bieden ruimte om te recreëren en de grotere groengebieden bieden rust en ruimte. Groen is belangrijk voor de kwaliteit van wonen, recreëren en werken in de stad: Den Haag is de groene stad aan zee. Om hier zorgvuldig mee om te gaan maakt de gemeente een beleidsplan voor het Haagse groen voor de periode 2003-2010. Hierin legt de gemeente de visie vast op het gebruik, de inrichting en het beheer van de groene ruimte voor de komende zeven jaren. De belangen van het groen en de gebruikers ervan kunnen door deze opzet beter afgewogen worden met de belangen van andere plannen, zoals stedenbouwkundige plannen en verkeersplannen. Het beleidsplan zal gericht zijn op:

inzicht in hoe bewoners het groen willen gebruiken, visie op hoe bewoners het groen kunnen gebruiken, en een inschatting van de consequenties van dat gebruik voor het beheer.

Samenspraaktraject
Het is nadrukkelijk de bedoeling om bewoners te betrekken bij het groenbeleid. Dat gebeurt op verschillende manieren en momenten. In juli start een gebruikersonderzoek onder 2500 bewoners van Den Haag en de omliggende gemeenten. Zij krijgen een vragenlijst -via internet en per post- waarin wordt gevraagd hoe zij het groen gebruiken. De uitslag van het onderzoek zal onder andere op de internetsite van de gemeente Den Haag komen te staan. Bewoners hebben daarnaast verschillende mogelijkheden om hun mening over het stedelijk groen op de site duidelijk te maken.

In het najaar vinden twee integrale discussiebijeenkomsten plaats. Hiervoor nodigt de gemeente organisaties uit die bewoners vertegenwoordigen. In mei/juni 2003 zal de gemeenteraad het plan vaststellen. Daarna komt het belangrijkste deel: de uitvoering. In deze fase gaat het om het beheer van het groen in de wijk en in de straat. Tegen die tijd zal de gemeente daarover praten in de verschillende stadsdelen. Het zal dan niet alleen gaan over de rol van de gemeente, maar ook over de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners van de wijk voor de leefbaarheid in de wijk.

last update: 12-7-2002 10:03:59 ;pag.: 14637; auteur: 77;cat.: 17,Geen reactieknop ondersteunt het gebruik van scripts niet ...