Nieuw-Vlaamse Alliantie

11 juli: ook feestdag voor steden en gemeenten (04/04/02)

Nog verleden week lanceerde de Vlaamse regering een oproep om van 11 juli een echte feestdag te maken voor álle Vlamingen. In één adem betreurde minister-president Dewael dat 11 juli nog steeds geen officiële feestdag, en dus vakantiedag, is voor alle Vlamingen. Vermits het federale parlement nog steeds bevoegd is voor het vastleggen van de officiële feestdagen, diende N-VA-kamerlid Karel Van Hoorebeke terzake een wetsvoorstel in zodat 11 juli anno 2002 eindelijk een vrije dag wordt voor alle Vlamingen. De N-VA rekent op de steun van alle Vlaamse partijen om eindelijk het N-VA-wetsvoorstel goed te keuren.

De Vlaamse regering dient echter ook voor eigen deur te vegen. Zelfs bij het binnenlands bestuur in Vlaanderen zien we dat tal van steden en gemeenten 11 juli niet als feestdag erkennen, wat maakt dat het gemeentelijk personeel geen vrije dag geniet. Anderen daarentegen erkennen 11 juli als 'lokale' feestdag.

Omdat Vlaanderen vandaag volledig bevoegd is voor de steden en gemeenten dienen de drie N-VA volksvertegenwoordigers Kris van Dijck, Jan Loones en Chris Vandenbroeke een voorstel van decreet in om de lokale besturen te verplichten 11 juli op te nemen als erkende feestdag. Met de nodige spoed kan het Vlaams parlement deze regeling reeds dit jaar laten ingaan.

Op deze wijze krijgt deze feestdag niet alleen meer weerklank maar wordt de symbolische band versterkt tussen Vlaanderen en de meer dan driehonderd steden en gemeenten. Zo maakt de N-VA van 11 juli een échte feestdag, voor álle Vlamingen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be