DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming: rapport veetransport voor min. Brinkhorst

UITNODIGING VOOR DE PERS

Perspresentatie Nieuwspoort, Den Haag 11 juli a.s.: Dierenbescherming overhandigt witboek
veetransport aan minister Brinkhorst (LNV)

Den Haag, 8 juli 2002 -- Aan de vooravond van een nieuwe discussieronde in de Europese Unie over veetransporten presenteert de Dierenbescherming een witboek met aanbevelingen voor een diervriendelijker wegtransport en videobeelden van bevindingen van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Op donderdag 11 juli a.s. neemt demissionair minister mr. L.J. Brinkhorst (LNV) het eerste exemplaar van het witboek en de videofilm in ontvangst van mr. Wijnand van de Giessen, algemeen directeur van de Dierenbescherming tijdens een perspresentatie vanaf 11.00 uur in perscentrum Nieuwspoort, Wandelganger I, Den Haag.

Programma:
11.00, Opening
11.05, Inleiding door Wijnand van de Giessen, directeur Dierenbescherming
11.10, Videofilm Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming 11.20, Veetransport nader toegelicht door Peter Vingerling, hoofd Kennis en Beleid Dierenbescherming
11.35, Reactie minister Brinkhorst en gelegenheid tot het stellen van vragen
12.00, Sluiting

In 1995 kwamen de landbouwministers van de lidstaten van de Europese Unie een wijziging overeen van de verordening voor de bescherming van dieren tijdens transport. Het heeft tot 2000 geduurd voordat deze volledig in werking trad. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming constateert nu dat de regels nog steeds stelselmatig worden overtreden en dat dit regelmatig tot excessen met ernstig dierenleed leidt. Dit geldt helaas ook voor een deel van de Nederlandse veetransportsector. De LID startte in 1992 met het volgen van veetransporten. Haar meest recente onderzoek werd vorige maand afgerond.

In het witboek worden aanbevelingen gedaan om het transport van dieren over de weg over lange afstanden diervriendelijker te maken, en om de controle en handhaving van de naleving van de welzijnsregels voor het veetransport drastisch te verbeteren. Deze aanbevelingen zijn o.m. gebaseerd op bevindingen van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, deLID. Deze dienst startte tien jaar geleden met het volgen van internationale veetransporten.

Van de videobeelden van de LID gemaakt tijdens volgacties van veetransporten zijn na afloop van de perspresentatie kopieën op Betacam-kwaliteit beschikbaar.


08 jul 02 15:25