Aedes

Brabant betaalt studentenkamers in Delft

11 juli 2002

Woningbouwvereniging Bergopwaarts uit Deurne en Stichting DUWO uit Delft hebben vandaag een unieke financiële overeenkomst gesloten. Bergopwaarts neemt 129 eengezinswoningen over van DUWO voor een bedrag van 24 miljoen euro. De corporatie uit Brabant maakt het hiermee mogelijk dat er in Delft 1200 studentenwoningen worden gebouwd. Het is voor het eerst in Nederland dat dit in deze vorm en op deze schaal gebeurt.

De twee corporaties hebben elkaar gevonden dankzij de bemiddeling van Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties. DUWO wil als studentenhuisvester in Delft 1200 woningen voor studenten realiseren. De benodigde investering gaat DUWO's financiële mogelijkheden te boven. DUWO zet zich sinds 1945 in voor goede én betaalbare studentenhuisvesting en heeft daarom geen grote financiële reserve kunnen opbouwen. Bergopwaarts heeft een dusdanig eigen vermogen dat ze haar kapitaal maatschappelijk beter kan laten renderen.

Bergopwaarts neemt 129 eengezinswoningen over van DUWO in Delft. Voor de huurders verandert er evenwel niets: het huurbeleid blijft ongewijzigd en DUWO blijft de woningen beheren. Bergopwaarts zorgt er voor dat er geld beschikbaar komt voor de broodnodige nieuwbouw in de studentenhuisvesting én de schaarse eengezinswoningen blijven voor de sociale huurmarkt behouden. De collegiale financiering heeft geen gevolgen voor de financiële ruimte die Bergopwaarts heeft om uitgaven en investeringen te doen die nodig zijn voor de lokale volkshuisvesting.

Aedes vereniging van woningcorporaties ondersteunt de samenwerking tussen beide corporaties. 'Als corporaties niet in staat zijn om investeringen rond te krijgen, is het goed dat er binnen de sector naar oplossingen wordt gezocht. Lokale maar ook regionale grenzen mogen daarbij geen belemmering vormen,' aldus Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen.

reageer