Provincie Zuid-Holland

Persbericht

10-07-2002
Provincie helpt vrijwilligers

De provincie Zuid-Holland gaat de begeleidings- en ondersteuningsmogelijkheden voor vrijwilligersorganisaties verbeteren. De provincie Zuid-Holland heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een subsidieaanvraag ingediend van 204.000 euro. Hier legt de provincie eenzelfde bedrag bij om het vrijwilligerswerk in de provincie in 2002 te versterken.

Om deze doelstelling te realiseren heeft de provincie in samenspraak met gemeenten en vrijwilligerssteunpunten het plan 'Versterking vrijwilligerswerk provincie Zuid-Holland' opgesteld. In het plan staat het verbeteren van de ondersteuning van vrijwilligerswerk centraal. Hierbij wordt gedacht aan het opzetten van meer regionale vrijwilligerssteunpunten en het vergroten van de samenwerking tussen provinciale organisaties die vrijwilligerswerk ondersteunen. Daarnaast wil de provincie allochtonen meer betrekken in het vrijwilligerswerk en de relatie tussen het vrijwilligerswerk en het bedrijfsleven verbeteren. Omdat het vrijwilligersbeleid vooral op gemeentelijk niveau plaatsvindt wil de provincie zo veel mogelijk aansluiten op de plannen van de gemeenten.

Vrijwilligerswerk neemt in het sociaal beleid van de provincie Zuid-Holland een centrale positie in. Diverse activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld jeugdwerk, zorg en sport zijn zonder de inzet van vrijwilligers niet te realiseren. In bijna alle regios binnen de provincie geven gemeenten aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het vrijwilligersbeleid en meerwaarde te zien in onderlinge samenwerking. De Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk van VWS biedt de provincie een prima kans om een impuls te geven aan het vrijwilligerswerk.