Grontmij

Grontmij NV



07/11/02 - Grontmij boekt forse technologie-exportorder naar VS

Grontmij heeft voor introductie van de succesvolle Nederlandse SHARON-technologie in de Verenigde Staten een licentieovereenkomst afgesloten met het Amerikaanse Lotepro Environmental Systems and Services. Het gepatenteerde SHARON (Single reactor system for High activity Ammonia Removal Over Nitrite) systeem is een compacte, duurzame en kosten- effectieve technologie voor de zuivering van stikstofrijke afvalwaterstromen.

Op grond van strengere milieueisen voor effluentlozingen dient in de nabije toekomst een groot aantal rioolwaterzuiveringsinstallaties in de Verenigde Staten te worden gemoderniseerd. Een compacte zuiveringstechniek als SHARON wordt tot op heden niet in de Verenigde Staten toegepast en heeft daar een veelbelovende toekomst.

Het innovatieve SHARON is het resultaat van een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft, het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden en Grontmij. SHARON is bijzonder geschikt voor situaties waar geen tot weinig ruimte is voor conventionele uitbreiding van rioolzuiveringsinstallaties, zoals in dichtbevolkte gebieden. In Nederland zijn momenteel reeds drie grote rioolwaterzuiveringsinstallaties voorzien van een SHARON-systeem. Met het systeem kan tot 25% op energiekosten worden bespaard en voor 40% op grondstoffen (met name koolstof) ten opzichte van huidige technieken.

Exportbelang
Grontmij verwacht circa dertig installaties in de komende vijf jaar in de VS te kunnen leveren. Met elke installatie is een bedrag van 3 miljoen Euro gemoeid. ID-NL Groep, die de onderhandelingen en de complete partnersearch op de Amerikaanse markt namens Grontmij heeft gedaan, spreekt over een belangrijke order voor Nederland: Het aan buitenlandse partijen in licentie geven van Nederlandse technologie is een uitstekend exportmiddel. Grontmij ontvangt over elke geplaatste installatie een vaste royalty, zonder dat daarvoor extra investeringen gedaan hoeven te worden.

Licentiepartner
Lotepro maakt deel uit van M2T Technologies en is een gerenommeerd bedrijf met ruim twintig jaar ervaring op het gebied van huishoudelijke en industriële afvalwaterzuivering. Naast de uitvoering van traditionele bouwprojecten is Lotepro actief als Design en Build contractor en verricht tevens het technisch onderhoud bij meer dan zeventig van haar klanten. Grontmij verwacht met Lotepro de geschikte partner te hebben voor introductie van SHARON op de Amerikaanse markt.

Neem voor meer informatie contact op met Henk Wim de Mooij of Hans Draaijer, telefoon (030) 694 32 10

Dit persbericht is door ID-NL in opdracht van Grontmij uitgegeven.


---