VVD

Nieuws

11 jul 2002 - Reactie Jan Mulder (Eurofractie) op voorstel Eurofractie EU-landbouwbeleid

"Meer duidelijkheid over financiering na 2006 vereist"

In reactie op de voorstellen van landbouwcommissaris Fischler verwacht Jan Mulder dat het EU-landbouwbeleid in ieder geval niet minder gaat kosten.

"Fischler is op de goede weg maar hij maakt te weinig duidelijk hoe het landbouwbeleid er na 2006 uit zal moeten zien en hoe het betaald moet worden. De discussie daarover moet nu beginnen. Zeker omdat de zuivel- en suikersector buiten beschouwing zijn gebleven." Het Europees Parlement steunde onlangs een VVD voorstel dat vraagt om duidelijkheid over de financiering vóór de uitbreiding.

Volgens Jan Mulder zijn de voorstellen een voortzetting van de lijn die is ingezet met de McSharry-hervormingen van 1992. "Centraal moet blijven staan dat landbouwers die moderne landbouwmethoden toepassen kunnen rekenen op een inkomen dat vergelijkbaar is met andere sectoren van de economie."

De voorstellen om inkomenstoeslagen aan milieu- en dierwelzijnsvoorwaarden te verbinden kunnen door Mulder ondersteund worden. "Hierdoor valt inkomenssteun in feite onder plattelandsbeleid en zou ook hiervoor cofinanciering kunnen worden ingevoerd. De ervaring met de nitraatrichtlijn en de flora- en faunawet leert ons wel dat milieuvoorwaarden glashelder geformuleerd moeten zijn om oneerlijke concurrentie te voorkomen."

Mulder is positief over de uitbreiding van het landbouwbeleid met o.a. een Europese kwaliteitspolitiek voor landbouwproducten omdat op deze manier ondersteuning voor geïntegreerde productie mogelijk wordt. Al sinds 1998 pleit de VVD hiervoor in het Europees Parlement.

"De vermindering van inkomenstoeslagen van 3 % per jaar via modulatie betekent eigenlijk, rekening houdend met de inflatie, een korting van 5 %. De grote vraag is of dit bedrag ook in eigen land voor plattelandsbeleid besteedbaar blijft. Bovendien lijken hiervoor voorgestelde cofinancieringspercentages onaantrekkelijk voor de huidige netto-betalers", aldus Jan Mulder.