FENIT

Gemengd gevoel over regeerakkoord

11-07-2002 Het regeerakkoord van de CDA, LPF en de VVD maakt duidelijk dat Nederland een efficiencyslag moet maken bij zowel overheid als bedrijfsleven. Hierin liggen vele kansen voor de ICT-sector.

In de zorg, het onderwijs, de openbare veiligheid, mobiliteit en het openbaar bestuur moet de doelmatigheid omhoog. De administratieve lasten moeten naar beneden en de arbeidsproductiviteit moet omhoog. Hierin liggen vele kansen voor de ICT-sector.
Door middel van technologie moet meer werk met minder mensen gedaan worden. Dit is een operatie die gerust een "man on the moon"- project genoemd mag worden, zoals verwoord in het vorig jaar door ons gepubliceerde ICT Manifest. Het geeft weer eens te meer aan dat overkoepelend overzicht nodig is om te zorgen dat binnen de verschillende sectoren niet meerdere keren het wiel wordt uitgevonden.

Binnen het regeerakkoord wordt nog geen echte keuze gemaakt voor de transitie van Nederland naar een informatiemaatschappij. Er wordt niet gesproken over een grootschalige aanpak om Nederland internationaal op de kaart te zetten en de eerder geuite ambities vorm te geven. Het is daarom teleurstellend dat er er geen extra budgetten voor ICT in het onderwijs zijn, iets waaraan een absolute behoefte is.

Nederland~ICT staat positief tegenover de overgang van het Directoraat Generaal Telecommunicatie en Post (DGTP) van Verkeer en Waterstaat naar Economische Zaken. De verwachting is dat de overgang van DGTP naar EZ de geïntegreerde aanpak binnen de overheid verbetert. De verhuizing mag echter niet ten koste gaan van de slagvaardigheid op ICT-gebied naar buiten toe van DGTP en EZ . Binnen EZ wordt al langer serieus en ambitieus beleid gevoerd op ICT. Bij DGTP waait een frisse wind waar het gaat om luisterend vermogen en samenwerking met het bedrijfsleven. De samensmelting van die positieve eigenschappen kan iets moois opleveren!

Het nieuwe kabinet zet zijn kaarten in op vernieuwing. ICT wordt weinig genoemd, maar de voorgestelde veranderingen kunnen niet anders dan door middel van ICT tot stand worden gebracht. Het nieuwe kabinet zal worden afgerekend op zijn resultaten.

copyright FENIT 2002