Nederlandse Vereniging van journalisten

Kabel- en thuiskopievergoeding 2001

Fotografen, van wie in de periode van 1 januari 2001 tot januari 2002 een foto op televisie is gepubliceerd, hebben recht op kabel- en thuiskopievergoeding. De vergoeding wordt vastgesteld aan de hand van de facturen die een fotograaf voor geleverde foto's aan de omroeporganisaties heeft gestuurd. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het totaalbedrag van de aangemelde vergoedingen. De auteursrechtenorganisatie voor fotografen - Burafo - incasseert en verdeelt de zogenoemde collectieve rechten. Het betreft kabelrecht, leenrecht, reprorecht en thuiskopierecht. Burafo ontvangt vergoedingen van de publieke en commerciële omroepen en van de kabelexploitanten voor televisie-uitzendingen en van de stichting Thuiskopie voor het privé-kopieren op video of DVD.
Caroline Brons van het bestuurssecretariaat van de stichting Burafo deelde desgevraagd mee dat de voorwaarden voor vergoeding zullen worden versoepeld. Dit voorjaar is het Burafobestuur akkoord gegaan met wijzigingen van het reglement kabelvergoeding om een en ander te vereenvoudigen. `Maar, aldus Carolien, `die wijzigingen kunnen pas met ingang van 2003 wordt geëffectueerd en tot die tijd blijft alles zoals het was.'

Formulier
Zijn er foto's van u in 2001 op de televisie geweest en heeft u daarvoor een vergoeding ontvangen van de omroep, zorg dan dat u het aanvraagformulier kabel- en thuiskopievergoeding invult. U kunt het formulier downloaden op de website www.burafo.nl of Burafo bellen voor een formulier telefoon 023 7997814 (Martijn van Noort). Insturen voor 15 oktober 2002 naar Postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp.