Novib

Novib betreurt degradatie van ontwikkelingssamenwerking

Nederland gefixeerd op eigenbelang

Den Haag, 10 juli 2002

De fixatie op Nederland van CDA, LPF en VVD komt wederom tot uiting in de verdeling van de departementen. De onderhandelaars van de partijen hebben woensdag bij het verdelen van de ministersposten de minister van Ontwikkelingssamenwerking geschrapt. Novib betreurt het gebrek aan een mondiale visie op armoede van het nieuw te vormen kabinet en vreest dat de herverdeling van ministersposten opgeteld bij het regeerakkoord op hoofdlijnen voor een beperkt en eenzijdig beleid staan.

Een minister is volwaardig lid van het kabinet, dat zich over het regeringsbeleid in de volle breedte kan uitspreken en op alle deelterreinen daarvan de belangen van ontwikkelingslanden kan bewaken en bevorderen. Een staatssecretaris heeft niet die bevoegdheden van een minister, maar mag af en toe aanschuiven bij de ministerraad. Het wordt daarom voor de toekomstige staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking nog een hels karwei om de belangen van ontwikkelingslanden op gebied van bijvoorbeeld Economische Zaken en Landbouw adequaat te vertegenwoordigen. De Europese landbouwhervormingen die vandaag zijn voorgesteld bijvoorbeeld, kunnen grote gevolgen voor arme landen hebben. In de opzet van de onderhandelaars heeft Ontwikkelingssamenwerking veel minder in de melk te brokkelen dan Landbouw en Economische Zaken.

Novib vindt de coherentie van ontwikkelingsbeleid eerste prioriteit voor het kabinet. Daarom moet de verantwoordelijkheid hiervoor worden genomen door alle ministers. De minister van Buitenlandse Zaken en met name de minister president zijn de eerstverantwoordelijken om deze belangen van ontwikkelingslanden te behartigen.

Bron: Novib, 10 juli 2002
Auteur: Novib