CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

Atsma:

Het CDA stelt in een eerste reactie op de voorstellen van de Europese Commissie van vandaag in het kader van de Mid Term Review dat met de plannen van Fischler het plattelandsbeleid wordt versterkt en de taken van boeren voor landschap, dierenwelzijn en milieu beter worden beloond dan in het huidige beleid. Er wordt een koppeling gemaakt met eisen die gesteld worden aan het milieu, de voedselveiligheid en kwaliteit en dierenwelzijn. Dit komt overeen met de CDA-visie en met de afspraken in het strategisch akkoord. Daarin is onder meer afgesproken dat de afbouw van inkomenssteun voor de landbouw moet worden gecombineerd met de uitbreiding van mogelijkheden om vergoedingen te geven aan boeren die een actieve bijdrage leveren aan plattelandsontwikkeling. Daarnaast is het zo dat veel Nederlandse bedrijven minder dan 5000 euro aan steun ontvangen. Zij krijgen danook niet te maken met de door Fischler voorgestelde verplichte aftopping en profiteren verder van de vereenvoudiging en de vermindering van de bureaucratie, aldus CDA-woordvoerder Joop Atsma.

Een kritisch punt is dat met de plannen van Fischler het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid niet direct goedkoper wordt. Bovendien bestaat het gevaar dat de netto-positie van Nederland opnieuw verslechtert. Wel wordt de slag gemaakt naar een meer duurzame landbouw die niet langer uitsluitend gericht is op de koppeling tussen productie en inkomenssteun. Atsma; 'Nederland moet zich dan ook niet isoleren van de rest van de Europese Unie. Achter Duitsland aanlopen in de roep om onmiddellijk de product- en inkomenssteun af te schaffen is niet realistisch'.

Atsma vindt dat er voor moet worden gewaakt dat door de voorgestelde plannen niet het effect ontstaat dat dié agrariërs, die wel met de verplichte aftopping te maken krijgen, bijvoorbeeld in de akkerbouwsector met onder meer de aardappelzetmeelteelt, dusdanig onder druk komen te staan dat er onvoldoende sprake is van perspectief en rendement. Ook de ontwikkelingen in de zuivelsector moeten in de gaten worden gehouden. We moeten een kritische discussie voeren over de plannen van Fischler en de bijbehorende consequenties. Ook de situatie in de Verenigde Staten moet erbij betrokken worden. Het kan niet zo zijn dat de Verenigde Staten de steun aan de agrariërs die graan telen gaat opvoeren terwijl de Europese Unie juist inzet op vermindering van bijvoorbeeld de graanprijzen. Dat zet de concurrentiepositie verder onder druk, zegt Atsma.

11 jul 02 13:47