Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 9 juli

B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: deze geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deelplannen rampenbestrijding geactualiseerd (2002/6324) Het college heeft enkele geactualiseerde deelplannen in het kader van rampenbestrijding vastgesteld. De deelplannen vormen een onderdeel van het gemeentelijk rampenplan. In de deelplannen zijn 30 rampbestrijdingsprocessen nader uitgewerkt. In de deelplannen worden doel, doelgroep, verantwoordelijkheid, taken en uitgangspunten weergegeven, evenals activiteitenschema´s en de afspraken over coördinatie en uitvoering van taakonderdelen tussen de operationele diensten en de gemeente vastgelegd. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de deelplannen vast te stellen en zo nodig aan gewijzigde omstandigheden aan te passen.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

College stemt in met bestemmingswijziging berging in wonen (2002/ ) Het college stemt in met het verzoek van een bewoner om de bestemming Berging van het perceel Dorpsstraat 34 te wijzigen in de bestemming Wonen. Dit besluit wordt in de Molenkruier gepubliceerd. Iedereen kan dan vervolgens gedurende 4 weken een zienswijze indienen tegen het voornemen. Daarna zal het college een definitief besluit nemen.

College kiest bureau RIGO voor onderzoek naar westelijk deel IOB (2002/ ) Het college van B &W heeft onderzoeksbureau RIGO Research en Advies uitgekozen om het onderzoek te verrichten naar reductie van het westelijk deel van het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad (IOB). De raadscommissie Binnenstad wordt donderdag 11 juli 2002 mondeling geïnformeerd over de uitkomst van de selectieprocedure. Indien de commissie Binnenstad instemt met de start van het onderzoek voorafgaande aan de raadsvergadering van september, zal de opdracht voor het onderzoek zo spoedig mogelijk worden verleend aan RIGO.

College maakt start met welstandsnota (2002/ )
Op basis van de gewijzigde woningwet moet de gemeente onder andere een welstandsnota vaststellen. Het college heeft al eerder besloten hiervoor een extern bureau in te huren. Het college stemt in met de opdrachtverstrekking aan het geselecteerde bureau BRO uit Vught.

Lijst bouw- en sloopvergunningen vastgesteld (2002/6374) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College wil proef met Sportservicepunt voor vrijwilligersondersteuning (2002/ )
Het Rijk heeft in het kader van het Internationaal Jaar van de Vrijwilliger een Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk ingesteld. Het college van B & W heeft in dat kader een aanvraag ingediend om een Sportservicepunt (SSP) op te richten. Hierover is overlegd met vertegenwoordigers van sportorganisaties en vrijwilligersondersteuning. Het Rijk betaalt, als de aanvraag wordt gehonoreerd, ¤ 45.500 voor de proefperiode 2002-2004. De andere helft van de kosten draagt de gemeente bij. Het doel van het Sportservicepunt is om vrijwilligers in sportverenigingen beter en eerder dan nu het geval is te kunnen ondersteunen. Dit gebeurt door één loket te realiseren waar zeer uiteenlopende vragen kunnen worden gesteld. Het SSP kan al in 2002 van start gaan. Het Sportservicepunt wordt mede ontwikkeld en aangestuurd door de Sportraad. Bovendien wisselt het Sportservicepunt kennis en vaardigheden uit met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Nieuwegein. Hierdoor kunnen zij elkaar versterken en worden bestaande voorzieningen efficiënter ingezet en bereikbaarder.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Kunstmenu wordt met een jaar verlengd (2002/6362)
Kunst Centraal, het provinciale steunpunt voor kunsteducatie, heeft het college het verzoek gedaan het huidige protocol Kunstmenu primair onderwijs, dat een looptijd heeft van vier jaar, met één jaar te verlengen. In het protocol Kunstmenu is door Kunst Centraal, de gemeente en de schoolbesturen afgesproken dat elke leerling tijdens zijn achtjarige school loopbaan in het primair onderwijs twee presentaties heeft bezocht van de kunstdisciplines muziek, film, toneel, dans, literatuur en beeldende kunst. Kunst Centraal heeft dit verzoek gedaan in verband met de voorbereiding op nieuw provinciaal beleid, met de Kunstmenu-structuur als uitgangspunt. Om niet op dit beleid vooruit te lopen met een nieuw vierjarig protocol, wil Kunst Centraal het huidige protocol met één jaar verlengen. De besturen voor primair onderwijs kunnen zich in dit verzoek vinden. Het college heeft dan ook besloten het verzoek van Kunst Centraal te honoreren en akkoord te gaan met de verlenging van het huidige protocol Kunstmenu met één jaar. Het college verzoekt het Presidium van de raad het stuk ter inzage te leggen voor de commissie Sociale omgeving en cultuur (SOC).

Reïntegratie van nieuwe doelgroepen op de arbeidsmarkt (2002/6369) Sinds januari 2002 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de reïntegratie van nieuwe doelgroepen op de arbeidsmarkt, bestaande uit niet-uitkeringsgerechtigden en personen met een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet. Voor deze taak stelt het Rijk de komende twee jaar ¤ 312.405 per jaar beschikbaar, voor zowel de uitvoering als de programmakosten. Het college heeft besloten de nota Reïntegratie nieuwe doelgroepen vast te stellen als basis voor de uitvoering. Voor dit jaar verwacht de gemeente maximaal 100 aanmeldingen.

Het college verzoekt het Presidium van de raad het stuk ter inzage te leggen voor de commissie Sociale omgeving en cultuur (SOC).

Subsidie voor Nieuwegeinse Cultuurdagen (2002/6356) Kunst Centraal organiseert in samenwerking met De Kom al een aantal jaren de Nieuwegeinse Cultuurdagen. Deze dagen zijn bedoeld voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. 1200 Nieuwegeinse leerlingen van het Anna van Rijn, het Oosterlicht en het Cals College worden op actieve en passieve wijze met verschillende cultuur uitingen geconfronteerd. Tal van Nieuwegeinse (culturele) instellingen participeren in de Cultuurdagen. De Cultuurdagen vinden plaats op verschillende locaties in Nieuwegein: voor Havo en VWO op 10,15 en 17 oktober, voor het VMBO op 15 april 2003. Het college heeft besloten voor de Cultuurdagen 2002 een subsidie van ¤ 1.668 beschikbaar te stellen. Voor de jaren 2002 t/m 2004 draagt de provincie uit het Actieprogramma Cultuurbereik voor een deel in de kosten bij. Over de structurele subsidiëring van de Cultuurdagen wordt later een besluit genomen.

Start van pilot Vroeg- en voorschoolse educatie (2002/6366) De gemeente Nieuwegein heeft in het kader van de Regeling Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) eenmalig van het Rijk een bedrag ontvangen van ¤ 286.622,21. Het college heeft besloten met een deel van dat geld op 1 september 2002 te starten met een VVE-pilot in de wijk Wijkersloot/Jutphaas. Drie basisscholen en 1 peuterspeelzaal zullen deelnemen aan de WE-pilot. De eenmalige middelen VVE worden voornamelijk ingezet voor voorbereidingskosten. Consequentie van de inzet van de tijdelijke middelen is dat uitvoeringskosten moeten worden gefinancierd uit het beschikbare gemeentelijke budget en uit het Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden Beleid 2002-2006 (GOA). Formele besluitvorming over GOA zal in oktober 2002 plaatsvinden.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College besluit tot extra inzet voor actualisering vergunningen (2002/4432) De Keuringsdienst van Waren heeft aangegeven dat de actualiteit van het Nieuwegeinse drank- en horeca-vergunningenbestand kan worden verbeterd. Mede naar aanleiding hiervan heeft het college ingestemd met een incidentele inzet van 800 uur om dit bestand te kunnen actualiseren. De Keuringsdienst van Waren zal hiervan op de hoogte worden gebracht.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Milieuvergunning High Tech Disc ligt ter inzage (2002/6360) Het college legt de milieuvergunning voor High Tech Disc Nederland b.v. vanaf 18 juli 2002 ter inzage in de Stadswinkel. Tot 29 augustus 2002 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan tegen de vergunning. Beroep kan alleen ingesteld worden door degene die al eerder bedenkingen hebben ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of degenen die kunnen aantonen dat zij daartoe niet in staat waren. Bij High Tech Disc Nederland b.v. worden CD's en DVD's door middel van een spuitgietmachine gefabriceerd. Een eindlijn verzorgt de reflectielaag waarna de producten van een (door middel van zeefdruk) opdruk worden voorzien.

College wil extra geld voor groenonderhoud bij scholen (2002/ ) Bij de stichting van de scholen in Nieuwegein is gekozen voor een ruime opzet met relatief grote terreinen. Voor het onderhoud van deze terreinen krijgen de scholen een vergoeding van het Rijk. In de loop der jaren is deze vergoeding afgenomen en niet meer toereikend voor verantwoord onderhoud. Bovendien is deze vergoeding gebaseerd op een standaard aantal vierkante meters rondom de school. De "extra" ruimte maakt echter ook geen deel uit van het groen areaal. Het gevolg is dat er te weinig middelen beschikbaar zijn om uit bestaande budgetten zowel het onderhoud van het openbaar groen als deze terreinen rondom de scholen op verantwoorde wijze te onderhouden. Het college stelt aan de raad voor om een extra bedrag van ¤ 81.000 uit te trekken voor extra onderhoudswerkzaamheden aan het groen rondom de scholen. In de commissie Ruimtelijke inrichting en milieu (RIM) zal het college voorstellen om vooruitlopend daarop te starten met de werkzaamheden.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Geen autovrije dag in Nieuwegein (2002/6080)
De gemeente Nieuwegein neemt niet deel aan de autovrije dag op 22 september 2002. De gemeente wil hierin alleen een faciliterende rol spelen en geen initiërende rol. Omdat er geen belangstelling was bij relevante verenigingen om activiteiten te organiseren op de autovrije dag, gaat de dag niet door in Nieuwegein. Het college antwoordt het Projectbureau autovrije dag per brief.

Verkeersbesluiten wijkverkeersplan Batau (2002/6068) Voor de uitwerking van het wijkverkeersplan Batau zijn de volgende verkeersbesluiten genomen:

? Instelling van 30 km/u gebieden; tevens vloeit hieruit voort het opschuiven van woonerfgrenzen bij diverse overgangen 50-woonerf en 30-woonerf;

? Instelling van een rotonde op de kruising Batauweg - Noordstedeweg;

? Instelling van een zebra oversteek op de Batauweg ter hoogte van de Aardbeigaarde;

? Instelling van een zebra oversteek op de Batauweg ter hoogte van de Nedereindseweg;

? Instelling van een fietspad Nedereindseweg - Dukatenburg;

? Instelling van een tweezijdig berijdbaar fietspad aan de westzijde van de Batauweg tussen de Nevelgaarde en de Weg naar de Poort;

? Intrekking van voorrangskruispunten bij uitritten en op de Middenweide en Heemraadsweide (30 km/u).

College stelt regelingen op gebied personeelsbeleid vast (2002/6372) Na de behandeling in het GO, respectievelijk de Ondernemingsraad, die ingestemd hebben met het (voorgenomen) principe-besluit, heeft het college een aantal regelingen op het gebied van personeelsbeleid vastgesteld.

Voorziening pensioenaanspraken wethouders (2002/6364) Op dit moment zijn er verregaande plannen om de pensioenaanspraken van wethouders via een 'wethouders- pensioenfonds' te laten lopen. Omdat de gemeente dan de waarde van de wethouderspensioenen (zeer waarschijnlijk) aan dit fonds moet overdragen, wordt nu -ten laste van de Vrije Algemene Reserve
-de huidige waarden van de pensioenen benoemd en vastgelegd.
Invoerdatum 11-7-2002