Openbaar Ministerie

Den Haag, 11 juli 2002

Strafrechtelijk onderzoek aanwezigheid Medroxy Progesteron Acetaat (MPA)

Verder richt datzelfde onderzoek zich op doorleveranties naar andere veevoeder- en varkensbedrijven. In het huidige stadium van het onderzoek kan alleen op de bestuurlijke maatregelen van de zijde van het Ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij terug gevallen worden.
Daarnaast verleent de AID intense samenwerking met de eerder genoemde Belgische autoriteiten. Het zwaartepunt van het strafrechtelijk onderzoek ligt namelijk in België. In een vandaag in Turnhout gehouden overleg hebben de Belgische en Nederlandse autoriteiten toegezegd nauw samen te blijven werken.
Het onderzoek is wat Nederland betreft gebaseerd op de Verordening PDV Diervoeders 1998 (productschap Diervoeders).
De officier van justitie in 's-Hertogenbosch onderzoekt of sprake is van de volgende overtredingssituaties:

- "het is de ondernemer verboden voedermiddelen in het verkeer te brengen of te gebruiken die niet gezond, niet deugdelijk en niet van gebruikelijke handelskwaliteit zijn en/of gevaar opleveren voor de gezondheid van mens of dier of het milieu";

- "Het is de ondernemer verboden mengvoeders in het verkeer te brengen of te gebruiken die niet gezond, niet deugdelijk en niet van gebruikelijke handelskwaliteit zijn en/of gevaar opleveren voor de gezondheid van mens of dier of het milieu";

- "Het is de ondernemer verboden mengvoeders te bereiden met andere toevoegingsmiddelen dan die waarvoor door de Europese Commissie toestemming is verleend".