Gemeente Smallingerland

Milieu Effect Rapportage (MER) deel De Haven (10-07-2002)

Startnotitie ter inzage
Milieueffectrapportage De Haven Noordwest Drachten

In de gemeenteraadsvergadering van 4 december 2001 is besloten tot de aanleg van een nieuwe insteekhaven op het noordwestelijk deel van industrieterrein De Haven. Om dat te kunnen realiseren is het maken van een milieueffectrapportage noodzakelijk. Daarvoor is nu een startnotitie gemaakt. De gemeente stelt deze ontwikkeling voor omdat er vraag is naar nat bedrijventerrein. Dat is een terrein waar bedrijven aan liggen die (voor een groot deel) afhankelijk zijn van transport over water. De voorraad van dit type bedrijventerrein bij Drachten is niet groot genoeg om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. De nieuwe insteekhaven komt ten noordwesten van het huidige industrieterrein is en wordt ongeveer 75 meter breed en 400 meter lang. De nieuwe haven komt aan bestaand vaarwater, bij het Nieuwe Kanaal. De nieuwe insteekhaven kan gebruikt worden voor binnenvaartschepen tot en met de zogenaamde CEMT klasse Va (schepen met een laadvermogen van 1500-3000 ton en 95-110 meter lang).

De startnotitie ligt nu voor iedereen ter inzage. Insprekers kunnen in hun reactie aangeven welke onderwerpen in de uiteindelijke milieueffectrapportage aan de orde moeten komen. De gemeente zorgt er voor dat de wettelijke adviseurs (waaronder de Commissie voor de Milieueffectrapportage, kortweg Cmer) op de hoogte zijn. De genoemde Cmer geeft advies in de vorm van conceptrichtlijnen. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de richtlijnen aan de hand van deze adviezen en de inspraakreacties vast. Dan wordt aangegeven welke informatie de milieueffectrapportage moet bieden en welke milieuaspecten uitgewerkt moeten worden.

De startnotitie ligt vanaf 15 juli tot en met 30 augustus ter inzage bij de publieksbalie in de hal van het gemeentehuis. Schriftelijke reacties kunt u (ook voor 30 augustus 2002) richten aan: Gemeente Smallingerland
College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 10000