Gemeente 's-Hertogenbosch

10-07-2002

Exploitatie combibad Kwekkelstijn 2000-2004

De directe van Exploitatiemaatschappij Combibad Kwekkelstijn bv heeft op basis van haar ervaringen en inzichten over de afgelopen periode en op basis van de jaarcijfers over 2000 en 2001 een bedrijfsplan gemaakt. In dit bedrijfsplan wordt inhoudelijk en financieel aangegeven op welke wijze de exploitatie van het binnen- en buitenbad Kwekkelstijn kan worden voortgezet voor de jaren 2002 tot en met 2004.

Kostenstijging

In december 2000 heeft de gemeente de a andelen overgenomen van Aqua Indoor bv en is Aqua Indoor bv teruggetreden als directie van Aqua Indoor Rosmalen bv, beter bekend als Combibad Kwekkelstijn. Hierdoor heeft een doorstart plaatsgevonden van het Combibad Kwekkelstijn. Op dat moment zijn er direct maatregelen getroffen om het binnenbad weer naar de eisen van de tijd en de wensen van de gebruikers te kunnen laten functioneren. Zo is ondermeer achterstallig hygiënisch onderhoud verricht, zijn lesprogramma's voor het zwemmen inhoudelijk aangepast, is geïnvesteerd in de aansturing, begeleiding en scholing van het personeel en is aandacht besteed aan kassa en toegang. De afgelopen jaren zijn enkele kostensoorten zeer fors in prijs gestegen waar geen vergoeding tegenover stond binnen de exploitatie van het Combibad Kwekkelstijn; voornamelijk kosten van energie en de salariskosten van het personeel. De vermelde verbetermaatregelen en sterke kostenstijgingen hebben geleid tot extra uitgaven voor vooral het binnenbad, welke deels eenmalig en deels structureel zijn.

Exploitatiebijdrage gemeente

In de jaarrekening 2001 van de Exploitatiemaatschappij Combibad Kwekkelstijn is een gecumuleerd verlies te zien van 151.730,- wat betrekking heeft op de exploitatie van het binnenbad over de jaren 1995 tot en met 2001. Om de financiële problemen op te lossen is het noodzakelijk dat dit verlies wordt aangezuiverd door een eenmalige exploitatiebijdrage ter hoogte van dit bedrag. De gemeenteraad heeft in juni 2002 bij de vaststelling van de concernjaarrekening ingestemd met een eenmalige exploitatiebijdrage. Uit de exploitatieprognose voor 2002 tot en met 2004 blijkt dat voor de exploitatie van het binnen- en buitenbad een hogere jaarlijkse exploitatiebijdrage nodig is van de gemeente. De gemeenteraad heeft in maart 2002 ingestemd met een structurele verhoging van de jaarlijkse exploitatiebijdrage van 64.500,- met ingang van 2002. Vanaf 2002 worden het binnen- en buitenbad risicodragend geëxploiteerd door Exploitatiemaatschappij Kwekkelstijn B.V. op basis van inhoudelijke afspraken zoals vastgelegd in de huidige huur- en exploitatieoverkomst met de gemeente 's‑Hertogenbosch.

Tariefverhoging

Met ingang van mei 2002 zijn de tarieven voor recreatief gebruik van het binnen- en buitenbad verhoogd met een eenmalige inhaalslag van ongeveer 10%. Daarnaast zal het tarief voor de zwemverenigingen uit 's‑Hertogenbosch per 1 januari 2003 worden verhoogd naar 53,20 per uur, mede omdat de uit overleg tussen de zwemverenigingen en het Combibad voortgekomen verbeterpunten zijn gerealiseerd. De zwemverenigingen uit Rosmalen ontvangen gedurende drie jaar een aflopende overbruggingssubsidie voor de tariefsverhoging.

Er wordt verwacht dat het Combibad Kwekkelstijn tot circa 2006 in de huidige fysieke toestand kan worden gehandhaafd. In de loop van 2003/2004 wordt een visie ontwikkeld waar en op welke wijze in 2006 een (nieuwe) zwemvoorziening in 's-Hertogenbosch kan worden gerealiseerd, die in ieder geval voorziet in de wensen van de huidige gebruikers van het Combibad Kwekkelstijn. Tevens wordt dan aangegeven op welke wijze het Combibad Kwekkelstijn vanaf 2005 verder wordt geëxploiteerd.