Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/2202
datum
11-07-2002

onderwerp
Antwoord Kamervraag lid Ormel
TRC 2002/6029

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen, gesteld door het lid Ormel (CDA) over het dreigende tekort aan dierenartsen.

datum
11-07-2002

kenmerk
VVA. 2002/2202

bijlage

1
Ja.

2
Bij het bewaken van de voedselveiligheid, de diergezondheid en het welzijn van dieren zijn meerdere partijen betrokken. Primair is de producent van het voedsel, c.q. de houder van dieren verantwoordelijk voor de veiligheid van het door hem geproduceerde c.q. voor de gezondheid en het welzijn van de dieren die onder zijn hoede staan, binnen de door de overheid gestelde randvoorwaarden. Voor wat betreft de diergezondheid heeft in dat proces de dierenarts een eigen bij wet vastgelegde verantwoordelijkheid. Daarnaast vervult de dierenarts bij de aan zijn zorg toevertrouwde dieren in samenwerking met de producent een belangrijke rol bij de bewaking van het dierenwelzijn en de voedselveiligheid.

3
Er leek enige jaren geleden al een tekort te gaan ontstaan aan dierenartsen die in de landbouwhuisdierensector of bij de RVV werkzaam wilden zijn. Naast het feit dat andere sectoren een attractiever perspectief boden, bijvoorbeeld de geneeskunde van het gezelschapsdier en van het paard, zijn meer dierenartsen parttime en per week minder uren gaan werken, waardoor voor hetzelfde werk meer dierenartsen nodig bleken. Daarom heeft LNV met OC&W in 2000 de numerus fixus voor diergeneeskunde met 50 verhoogd van 175 naar 225.

Toen de mogelijkheid zich voordeed voor de Faculteit Diergeneeskunde (FD) om plusminus 70 studenten volgens eigen criteria toe te laten (decentrale selectie), heeft LNV mede invulling gegeven aan bepaalde studiepaden om dierenartsen te verkrijgen die werkzaam willen zijn in de agrarische sector, waaronder de RVV. Met name ging het daarbij om de competentie en de motivatie voor de studiepaden voor landbouwhuisdieren waar veterinaire volksgezondheid, beleid en bestuur en onderzoek centraal staan.
De FD en LNV zijn tevreden met de resultaten behaald in de 2 jaar dat de decentrale selectie bestaat. Continuering daarvan is dus gewenst.

De recent gepubliceerde voorspelling over een dreigend tekort aan dierenartsen kan mede zijn ontstaan doordat kort na de laatste grote crisis, MKZ, veel dierenartsen eerder dan gedacht zijn uitgetreden. In hoeverre hierbij sprake is van een trend is thans niet aan te geven. De FD heeft met LNV afgesproken dat, als er zodanige signalen komen, zij vroegtijdig met OC&W en LNV contact op zal nemen.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Ormel (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over het dreigende tekort aan dierenartsen. (Ingezonden 25 juni 2002)

1
Hebt u kennis genomen van de voorspelling van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde dat er binnen 8 jaar een tekort ontstaat aan dierenartsen voor landbouwhuisdieren en aan dierenartsen bij de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV)?

2
Bent u van mening dat dierenartsen een essentiële rol spelen in het bewaken van de voedselveiligheid, de diergezondheid en het dierenwelzijn?

3
Bent u voorkomens om initiatieven te ontwikkelen om dit dreigende tekort te voorkomen? Zo nee, waarom niet en zo ja, wat zijn uw beleidsvoornemens hiertoe?

up Reageren
Homepage

---