Gemeente Oosterhout

College maakt werk van afronden cultuurnota

Oosterhouters kunnen in zomermaanden digitaal meepraten over cultuurbeleid

Inwoners van Oosterhout kunnen in de maanden juli en augustus via de (vernieuwde) website van de gemeente Oosterhout meepraten over het cultuurbeleid van de gemeente. Aan de hand van zes stellingen kunnen ze hun mening geven over verschillende aspecten van cultuurbeleid in de stad en daarover met elkaar in discussie gaan. De uitkomsten van dit discussieforum, dat de naam "De Cultuurvakantie" heeft meegekregen, zal het college van b. en w. betrekken bij het afronden van de gemeentelijke cultuurnota. Het is de bedoeling dat de cultuurnota voor het eind van 2002 aan de raad zal worden aangeboden.

"De Cultuurvakantie" is een uitvloeisel van het door b. en w. vastgestelde plan van aanpak voor de afronding van de cultuurnota. In januari 2001 besloot het college het opstellen van de nota uit te besteden aan het bureau LaGroup. De bedoeling was dat de raad nog in 2001 vervolgens een besluit zou nemen over vaststelling van de nota.

Die planning is niet gehaald. In een brief aan de raad geven b. en w. daarvoor de verklaring dat "de concepten zoals die ons door het extern bureau werden aangereikt, onvoldoende basis vormden voor een toekomstig cultuurbeleid". Volgens het college waren ze "niet consistent en te weinig op de specifiek Oosterhoutse situatie toegspitst". Bovendien werden in de concepten te weinig echte beleidskeuzen gemaakt.

Voor het college is een en ander aanleiding geweest de banden met LaGroup te verbreken. Volgens burgemeester en wethouders betekent dat echter niet dat alle werkzaamheden van het bureau voor niets zijn geweest. "Sommige onderdelen van de concepten kunnen heel goed dienen als basis voor een op te stellen bestuurlijke visie op cultuurbeleid in Oosterhout", aldus het college.

B. en w. hebben in hun plan van aanpak uitgesproken dat die "bestuurlijke visie" voor het eind van 2002 aan de raad wordt aangeboden. Op basis van de vastgestelde nota zal in 2003 dan een actieplan worden opgesteld, waarna de eerste acties in 2004 kunnen worden uitgezet.

Overigens zal, in vergelijking met de extern aangeleverde concepten, in de nota expliciet aandacht worden besteed aan de toekomst van de museale functie in Oosterhout, de huisvesting van culturele instellingen en de niet-gesubsidieerde kunst en cultuur in de gemeente.

Nieuw is bovendien dat ook inwoners van Oosterhout een mening over het cultuurbeleid gevraagd wordt. Wethouder Eddi Oolhorst: "Het college heeft in het verleden wel met een klankbordgroep om tafel gezeten, maar daarin hadden vooral lokale cultuuraanbieders zitting. De cultuurconsument werd eigenlijk niet gehoord. Terwijl het natuurlijk toch ook heel belangrijk is te weten wat de inwoners van Oosterhout op dit terrein van de gemeente verwachten".

Overigens biedt niet alleen het fenomeen van "De Cultuurvakantie" de mogelijkheid om over cultuurbeleid mee te praten. Als het college de concept-nota heeft vastgesteld, zal deze onderwerp zijn van inspraak. Op dat moment kan dus iedereen opnieuw zijn mening over het voorgestelde cultuurbeleid geven. Dan vindt overigens ook nieuw overleg met de klankbordgroep plaats. Ook wil het college op dat moment al met (een vertegenwoordiging van) de gemeenteraad informeel over dit onderwerp discussiëren.

Met de afronding van de cultuurnota is een bedrag gemoeid van circa 21.888 Burgemeester en wethouders hebben besloten deze uitgave ten laste te brengen van het structurele budget van 200.000 dat gereserveerd is voor de uitvoering van het Masterplan ouderen, de nota toerisme en recreatie en de cultuurnota.

Oosterhout, 10 juli 2002