Ballast Nedam

Persbericht

Nummer 2002.010
Datum 12 juli 2002
Inlichtingen Public Relations
Telefoon (030) 2 85 41 60

HALFJAARCIJFERS 2002 BALLAST NEDAM


· Ballast Plc (Verenigd Koninkrijk) bleef sterk verliesgevend. Problemen worden in saneringsproces drastisch aangepakt;
· Ballast Nedam International (BNI): extra voorzieningen voor de afronding van een aantal langlopende projecten. Organisatie wordt verder afgeslankt; BNI wordt als zelfstandige divisie opgeheven.
· focus op Nederland en Baggeren;

· Nederlandse activiteiten zoals verwacht goede resultaten;
· Ballast Ham Dredging maakt goede winst en de vooruitzichten blijven uitstekend.


Kerncijfers:
        1e halfjaar     
        2002    2001    

Omzet   975     912     miljoen euro
EBIT    (93)    23      miljoen euro
Nettowinst (verlies)    (105)   13      miljoen euro

Ballast Plc
Ballast Plc's resultaten in de afgelopen jaren hebben zich niet ontwikkeld zoals verwacht. Dit leidde tot het besluit van Ballast Nedam om het Britse bedrijf door te lichten en te reorganiseren. Dit hield onder meer in dat werd overwogen de twee thuismarkten (Nederland en Verenigd Koninkrijk) strategie te verlaten. Dit besluit is inmiddels genomen. In dit verband evalueren wij alle opties en zullen binnen redelijke tijd beslissingen nemen t.a.v. de implementatie. De problemen beperken zich tot de zuidelijke regio's. Deze problemen worden drastisch aangepakt. De noordelijke regio's en de PFI (Private Finance Initiative) unit renderen goed.

Ballast Nedam International
Bij een aantal lopende projecten zijn aanvullende voorzieningen getroffen in verband met meerwerk, onzekerheid over betalingen en uitvoeringsrisico's. De ingezette reorganisatie van Ballast Nedam International ligt op schema. De organisatie wordt verder afgeslankt. De overblijvende expertise wordt geïntegreerd binnen Ballast Nedam Infra. BNI zal daardoor uiteindelijk als zelfstandige divisie worden opgeheven.

Focus op Nederland en Baggeren
Verbetering van het risicoprofiel is een van de speerpunten van de Ballast Nedam strategie. Het roer wordt daarom radicaal omgegooid. De twee thuismarkten strategie heeft niets opgeleverd en wordt daarom verlaten. De projectendivisie Ballast Nedam International heeft unieke expertise, maar de risico's op de internationale projecten zijn dermate groot dat Ballast Nedam zich niet meer kan veroorloven op grote schaal internationaal te opereren. Daarom ook hier een breuk met het verleden: Ballast Nedam zal zich in de toekomst internationaal alleen nog op enkele gespecialiseerde markten concentreren.

Nederlandse activiteiten
Ballast Nedam Infra, Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling en Ballast Nedam Industrie en Toelevering hebben alle volgens plan bijgedragen. De infrastructurele markt in Nederland zal groei vertonen, waarbij de specifieke kennis en ervaring van Ballast Nedam uitstekend tot zijn recht komt. De verschillende units binnen Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling raken steeds beter op elkaar ingespeeld en creëren daarmee synergievoordelen. Bij Ballast Nedam Industrie en Toelevering is een bedrijf geacquireerd en is een bedrijf verkocht.

Ballast Ham Dredging
De integratie van de twee voormalige baggerbedrijven loopt volgens plan. Er zijn onder de nieuwe vlag verschillende grote projecten aangenomen. De winst is goed met blijvend uitstekende vooruitzichten.

Vooruitzichten 2002
Naar verwachting zal in het jaar 2002 een aanzienlijk verlies worden geleden. Wij verwachten dat het negatieve jaarresultaat niet hoger zal zijn dan het resultaat in het eerste halfjaar. Eventuele effecten van de reorganisatie van de internationale bouwactiviteiten in de jaren na 2002 in aanmerking nemend, kan het zijn dat extra voorzieningen in het tweede halfjaar getroffen worden. Nadere informatie volgt later in het jaar.

Ballast Nedam N.V.
Raad van Bestuur

Ringwade 1
3439 LM Nieuwegein

Postbus 1339
3430 BH Nieuwegein

Telefoon (030) 2 85 33 33
Telefax (030) 2 85 48 75
Website www.ballast-nedam.nl
KvK 33.201.106

Persbericht

Nummer 2002.010
Datum 12 juli 2002
Inlichtingen Public Relations
Telefoon (030) 2 85 41 60