Gemeente Purmerend

10 juli 2002 - Eerste objecten speelroute geplaatst

Dinsdag 9 juli 2002 zijn de eerste twee objecten van de Speelroute langs de Melkweg in Weidevenne geplaatst. Het gaat hierbij om een abstract vormgegeven koe en een hemellichaam op een paal. De koe staat tussen het tunneltje nabij de Laan der Continenten en het bruggetje bij basisschool De Marimba. Als kinderen 'de koe bij de hoorns vatten' brengt hij een zacht loeiend geluid voort. Het hemellichaam stelt de planeet Saturnus voor en is geplaatst op de kruising Melkweg/Grand Canyonstraat en geeft een oversteekplaats aan. Het gaat hier om een proefplaatsing. Met omwonenden is afgesproken dat na een jaar wordt bekeken of de objecten voldoen aan de eisen.

Architect Sybolt Meindertsma heeft in opdracht van de gemeente Purmerend en samen met kinderen uit Weidevenne een ontwerp gemaakt voor het totale speelplan. Het speelplan is een totale visie op speel-, sport- en recreatievoorzieningen in Purmerend Weidevenne, met als thema Weidevenne langs de Melkweg/Purmerland. Onderdeel van het speelplan is de speelroute langs de Melkweg/Purmerland. Het gehele speelplan bestaat - naast de speelroute - uit de volgende delen:
* Een skatelandschap

* Speelvoorzieningen bij de Brede School

* Stadsrandgroen

* De tunnels

* Spelen bij de school in kwadrant I

* Het bolwerk tegen de binnenstad aan (voor jong en oud)
Alle onderdelen hebben een relatie met de Melkweg/Purmerland. Soms refereren zij aan het sterrenstelsel Melkweg en dan weer aan de Melkweg als historische verbinding tussen platteland en Marktstad.

Langs de hele route worden ongeveer tien koeien in abstracte tot concrete vorm geplaatst. Deze vormen kunnen uiteenlopen van een koeienpoot of een uier tot een compleet rund. Zestien oversteekplaatsen moeten de kinderen veilig de weg over helpen. De drie belangrijkste oversteekplaatsen worden gemarkeerd door roestvrijstalen elementen in de vorm van een hemellichaam (saturnus, zon en maan).De overige oversteekplaatsen worden gemarkeerd door grote, zilverkleurige punaises die in het asfalt verzonken liggen. Tevens komen er op andere plekken langs de Melkweg/Purmerland enkele leun- en steunobjecten waar grotere kinderen elkaar veilig kunnen ontmoeten en even kunnen klimmen of rondhangen