Lijst Pim Fortuyn


- 12-07-2002
Partijen akkoord over zetelverdeling

Het akkoord houdt in dat de nieuwe minister voor Integratie, die is toebedeeld aan de LPF, wordt ondergebracht op het departement van Justitie. Hij krijgt ook het asielbeleid in portefeuille. De post heet dan Vreemdelingenbeleid en Integratie.

In het oorspronkelijke akkoord, dat door de LPF-fractie was verworpen, zat de minister van Integratie op het departement van Binnenlandse Zaken.

Door deze verschuiving verdwijnt de VVD-staatssecrtaris van Justitie. De VVD wordt hiervoor gecompenseerd met het staatssecretariaat voor Europese Zaken, dat volgens de eerdere afspraak naar de LPF zou gaan.

De LPF krijgt toch een vijfde staatssecretaris, namelijk voor Landbouw. In de eerdere afspraken zou Landbouw geen staatssecretariaat krijgen.

Alle fracties hebben met het akkoord ingestemd.

Eerder vandaag moesten de onderhandelingen opnieuw worden gevoerd omdat de fractie van de LPF het gisteren bereikte akkoord verwierp. De fractie van de Lijst Pim Fortuyn lieten onderhandelaar Herben weten dat de partij de minister van Financien of die van Binnenlandse Zaken moet leveren.

De verdeling van de posten is nu als volgt:

Het CDA levert de ministers voor

Algemene Zaken,

Buitenlandse Zaken,

Sociale Zaken, Onderwijs,

Justitie en

Landbouw en de staatssecretarissen voor Economische Zaken, Ontwikkelingsssamenwerking, VROM, Defensie en VWS.

De LPF krijgt ministers voor

Economische Zaken,

VWS,

Verkeer en

Vreemdelingenbeleid en Integratie en staatssecretarissen voor Financien, Cultuur en Media, Landbouw, Emancipatie en Openbare Orde.

De VVD-ministers worden verantwoordelijk voor

Financien,

Binnenlandse Zaken,

VROM en

Defensie, en de VVD-staatssecretarissen voor Sociale Zaken, Onderwijs, Europese zaken en Verkeer.

Bron: de Volkskrant