PERSCOMMUNIQUE
Brussel, 11 juli 2002
Embargo tot 11 juli 2002 om 17:40 uur

IRISPen II, de I.R.I.S. USB penscanner, kreeg schitterende perscommentaren en awards de hele wereld rond

Brussel, 11 juli 2002 - I.R.I.S., een beursgenoteerde Belgische onderneming (Euronext Brussel: IRI), marktleider inzake automatische formulierlectuur, elektronisch documentenbeheer, gegevensopslag en veeltalige karakterherkenning (OCR), kondigt vandaag aan dat de IRISPen II, een van de best verkopende penscanners, sleepte hoog gewaardeerde awards in de wacht van internationale, leidinggevende computerpublicaties. Prestigieuze magazines als DT&G Magazine (VS), PC Magazine (VS), Hardware Reviews (VS), Home Business Journal (VS), Laptop Magazine (VS), Newmedia (VS), Maximum PC (VS), NetworkWorldFusion (VS), Reviews OnLine (VS), Mac Guild Review (VS), PC Upgrade (VS), PC Achat (Frankrijk), Windows NEWS (Frankrijk), Panorama du Médecin (Frankrijk), SVMMac (Frankrijk), Informatiques (Frankrijk), Femme Actuelle (Frankrijk), PCMAX (Frankrijk), Internet PRATIQUE (Frankrijk), La lettre de l'Internet (Frankrijk), L'Entreprise (Frankrijk), Computer Thuis in Bedrijf (Holland), Computer Idee (Holland), PC World (België), Computer Magazine (België), Economische en Handelsvoorlichting (België), Netwerk/Netcetera (België), Hankook (Korea), Computer Times (Korea) etc bespraken de IRISPen II. Het Amerikaanse webmagazine DT&G Magazine gaf aan de IRISPen II de meest prestigieuze award "Best Input Device - DTG BEST 2001". "Dit is een van de meest ongelooflijke apparaatjes die sinds lange tijd werden gelanceerd". "I.R.I.S.' nieuwe en unieke technologie is de meest accurate die ik ooit zag. Het toestel leest evengoed standaard teksten als puntenmatrix-documenten; het biedt een verbeterde lezing van documenten van slechte kwaliteit". "Dit is een uniek product en het zal nuttig zijn voor iedereen die stukken tekst moet inscannen van bronnen die niet kunnen worden ingescand, in het bijzonder van bronnen waaruit u de bladzijden niet kan verwijderen om ze in een scanner te krijgen. Het is ook een perfect apparaatje voor winkeliers, reizende zakenlui, dokters, enz". "Het was super om de pen mee te nemen, in te pluggen en documenten ter plaatse te digitaliseren".
In Korea kreeg de IRISPen II de reward als "2002 Best New Product in Korea"(Het beste product van 2002 in Korea) door Hankook een dagelijkse krant, op 29 mei. Die award had artikels tot gevolg in de Electronic Times, Computer Times, Korea en in Naeway Economic Times.
In Frankrijk geeft PC Achat in het mei-nummer van 2001 de prijs « Excellence PC Achat Technique » aan de IRISPen II. "Ideaal om nota's op te nemen, of uittreksels van artikels. Dit hulpmiddel maakt het mogelijk om snel inlichtingen te archiveren". "Met herkenningspercentages van boven de 99 %, bewijst de OCR-software dat zij heel efficiënt is".
In november 2001, zette de IRISPen haar opmars in België verder door de "Best Pen Scanner" -award van PC World Belgium in de wacht te slepen.
"De vaak geïmiteerde IRISPen is een apart geval in het land van de draagbare scanners. De versie II versterkt nog de kwaliteit van de herkenning en de functie «speciaal voor linkshandigen » is een heus plezier. Geloof erin ! Een linkshandige".
IRISPen II kreeg een score van 4/5 in de editie van augustus 2001 van PC Magazine US: "De IRISPen II Executive levert een opmerkelijk accurate tekstscanning. Verschillend van andere penscanners, wordt de IRISPen II aangesloten op de USB-poort van uw PC". "Om u het constante staren naar het scherm te besparen beschikt de IRISPen II over een indrukwekkende tekst-naar-spraak-lezer en ondersteunt zij 56 talen".
In februari 2002 publiceerde Maximum PC (VS) een artikel en gaf een score van 8/10 aan de IRISPen II: "Omdat uw computer de volledige verwerking van de optische karakterlezing uitvoert, is de IRISPen II beduidend sneller en accurater dan de andere scanners in dit overzicht. Hij wordt opgestart met een enkele programmeerbare knop en beschikt over mogelijkheden van een van tekst-naar-spraak-functionaliteit tot de mogelijkheid om kleine foto's in te scannen. ".
In de rubriek «Cool tools» van het webmagazine NetworkWorldFusion (VS) schrijft Keith Shaw op 29 april 2002: "Ik ben blij te kunnen rapporteren dat de draagbare beeldscanningtechnologie beter is geworden ". "The IRISPen II Executive van Image Recognition Integrated Systems is een extreem accurate en snelle handbediende penscanner die tekst, beelden, streepjescodes en handgeschreven getallen kan opnemen".
IRISPen II kreeg in Mac Guild (VS) Review 4 op 5 muizen. De samenvatting van het artikel door Bill Catambay stelt: "De IRISPen II is een opzienbarende, handbediende scanner die een uitstekende accuraatheid biedt bij het omzetten van gescande tekst en gescande streepjescodes. Het is een heel ruim toepasbaar hulpmiddel, daar het geïntegreerd is in de functies van het Mac OS -toetsenbord zodat u elke Mac-applicatie kan gebruiken die tekstinvoer accepteert evenals het gebruik van de IRISPen, om tekst op te slaan".
Het Franse magazine SVMMac onderstreept de verschillende functies van de IRISPen II in het nummer 133 van de maand november 2001: "De tekstherkenningscapaciteit ervan kan 1000 karakters per seconde lezen in 56 talen en dit simultaan met streepjescodes. Een vocale synthesefunctie maakt het beluisteren van de gedigitaliseerde tekst mogelijk".
In de maand december 2001 gaf Windows NEWS het volgende aan in Frankrijk : "Intelligent als hij is, maakt hij een audio-controle mogelijk van wat is ingescand dankzij zijn ogenblikkelijke capaciteit tot vocale synthese. Hij weet de rustpunten aan te passen wanneer u een nieuwe regel neemt en hij herkent zonder grote moeite handgeschreven getallen". "Zijn efficiëntie staat buiten kijf om een montage van citaten te maken, of om referenties te verzamelen. Hij zal ook perfect zijn om uittreksels uit documenten in te scannen".
In het april nummer van 2001 onderstreept PC Team Frankrijk : "Zelfs als je wat onhandig bent en wanneer je makkelijk schuin digitaliseert, werkt het. De herkenningsgraad blijkt heel bevredigend voor zwarte, op een witte achtergrond gedrukte teksten".
Nog steeds in Frankrijk publiceert het magazine Panorama du Médecin dat erg hoog wordt aangeslagen door de medische wereld, een heel lovend artikel in het nummer 4846 van 6 mei 2002. "Het papierloze dokterskabinet is concreet aan het worden. De IRISPen die toelaat om snel de conclusies van rapporten te kopiëren, biedt de beste oplossing om dit type van documenten te informatiseren". "Bij regelmatig gebruik kan men werkelijk de perfectie van het geïnformatiseerde patiëntendossier voor 100% benaderen, wat beduidend het beheer en de opslag vereenvoudigt. De IRISPen is werkelijk het onmisbare accessoire waarop de geïnformatiseerde geneesheren wachtten". De test van de IRISPen II die werd uitgevoerd door het Nederlandse magazine Computer Idee leverde een viersterrenkwotering op in de rubriek algemene appreciatie: "Het principe is onvoorstelbaar simple". "Als je geen afgetrainde secretaresse bent, is de Aldus geboekte snelheidswinst natuurlijk enorm". "Wie vaak tekst moet (her)intikken, springt met dit speeltje waarschijnlijk het klassieke gat in de lucht". In de publicatie, in deel 4 nummer 7 van de Hardware Reviews (VS) van juli 2001 schreef Chad Denton: "De IRISPen II vormt een schitterend hulpinstrument voor rondreizende studenten of zakenlui die een snelle en eenvoudige manier wensen om documenten te transfereren van papier naar de PC".
PC Upgrade (VS), Vol. 11, Nr.3: "Er bestaan veel penscanners, maar er zijn er niet veel die de accuraatheid en het gebruiksgemak bieden van de IRISPen II. Dit is het perfecte werkinstrument voor reizigers die het zich niet kunnen permitteren een scanner mee te nemen. De IRISPen II is amper wat groter dan uw gewone markeerstift en ze kan worden aangesloten op de USB-poort van elke notebook, PC, of Mac". I.R.I.S. is heel trots op een dergelijke, uitgebreide trofeeëncollectie en verwacht nog verdere, hoge waarderingen in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Enkele woorden over I.R.I.S.
De Belgische onderneming Image Recognition Integrated Systems (I.R.I.S.) werd opgericht in 1987 en noteert op Euronext Brussels (IRI). I.R.I.S. is marktleider inzake optische karakterherkenning (OCR - "Optical Character Recognition"), automatische formulierlectuur en elektronisch documentenbeheer.
De activiteit van I.R.I.S. is verdeeld over twee divisies. "Office Products & Technologies"
Deze divisie ontwikkelt een breed gamma aan OCR-toepassingen voor de thuis - en kantoorgebruiker (SOHO) en verkoopt dat gamma wereldwijd. Haar bekende producten zijn:

· IRISPen II: een penscanner waarmee je tekst en cijfermateriaal met een eenvoudige handbeweging naar eender welke toepassing overzet. De penscanner is beschikbaar in de standaard versie - die leest tekst en cijfers in - en in de Executive versie - die leest tekst, cijfers, handgeschreven getallen en streepjescodes in en biedt tevens spraaksynthese.
· Readiris Pro: een OCR-pakket voor flatbed scanners, "all-in-one" apparaten ("Multifunctional Peripherals") en digitale camera's. Readiris Pro herkent kleurendocumenten in wel 93 verschillende talen en zendt de herkenningsresultaten rechtstreeks naar Microsoft Word en Excel. Readiris slaat de herkenningsresultaten ook op in de bekendste formaten waaronder HTML en Acrobat PDF. Tot op heden werden er meer dan 10 miljoen licenties verkocht. Readiris Pro werd als OCR-software verkozen door Hewlett-Packard, Agfa, Panasonic enz.

· De I.R.I.S. Business Card Reader en Cardiris: een complete oplossing (hardware en software) om visitekaartjes te archiveren, te indexeren en te herkennen. Uw contacten worden makkelijk naar uw PDA, databanken of contact manager uitgevoerd. "Professional Systems"
Deze divisie biedt oplossingen de professionele gebruiker oplossingen aan om papieren documenten te "dematerialiseren". Zo kan u die documenten via het Internet of via een Intranet/Extranet gaan verspreiden voor gemeenschappelijk gebruik. U kan tevens elektronische documenten archiveren en opslaan.
De belangrijkste oplossingen zijn:

· Automatische formulierlectuur en intelligente documentherkenning: automatische invoer van formulieren en niet-gestructureerde documenten in papiervorm of in een elektronisch formaat.

· Elektronisch documentenbeheer: zorgt voor het verzamelen, indexeren, raadplegen en gemeenschappelijk gebruiken van elektronische documenten.
· Knowledge management: consulting van hoge kwaliteit om de collectieve kennis die aanwezig is in een onderneming of organisatie te verzamelen, te bewaren en optimaal te gebruiken.

· Systemen voor strategische communicatie ("Enterprise Information Portals"): ontwikkeling en installatie van op DocShare gebaseerde portaalsites bij de beroepsverenigingen en de "large accounts".

· Enterprise Information Portals: de ontwikkeling en installatie van geïntegreerde, op I.R.I.S. DocShare gebaseerde portaalsites voor beroepsverenigingen en "large accounts".
· Archivering en gegevensopslag: ontwerp, architectuur en installatie van oplossingen om elektronische data op te slaan, te archiveren en te beveiligen. In 2001 realiseerde I.R.I.S. Group een omzet van 35.340.034 ¤. I.R.I.S. stelt meer dan 240 werknemers te werk in haar vestigingen te Louvain-la-Neuve en Brussel (België), te Massy en Rueil-Malmaison (Frankrijk), in Luxemburg en te Boca Raton en Atlanta (VSA).

Voor verdere informatie omtrent onze onderneming, onze oplossingen of en producten surft u best naar de I.R.I.S. webstek http://www.irislink.com.
Hoe kunt u verdere informatie verkrijgen?
Hoofdkwartier I.R.I.S. Europa

Perscontact
Catherine Rochigneux Caroline Roussel
Tel: +32 (010) 48 74 38 Tel: +32 (010) 48 74 56
Fax: +32 (010) 45 34 43 Fax: +32 (010) 45 34 43

E-mail: catherine.rochigneux@irislink.com E-mail: caroline.roussel@irislink.com

Journalisten kunnen zich inschrijven op de Extranet website van I.R.I.S. door te klikken op de link http://www.irislink.com/partners/press/index.html. Ze zullen dan een persoonlijke login en een paswoord ontvangen dat hen toegang verleent tot de Extranet website van I.R.I.S. waar heel wat bedrijfs- en productinformatie beschikbaar is.

I.R.I.S. Extranet I.R.I.S voor journalisten: http://www.irislink.com/partners/press/index.html

I.R.I.S. Extranet voor investeerder: http://www.irislink.com/investor/index.html

I.R.I.S. Extranet voor reselllers: http://www.irislink.com/partners/reseller/index.html

I.R.I.S. Extranet voor VARs: http://www.irislink.com/partners/var/index.html