Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Algemene Commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG DIE Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 11 juli 2002 Auteur M.Th. Crucq

Kenmerk DIE-350/02 Telefoon 070 348 48 76

Blad /2 Fax 070 348 40 86

Bijlage(n) 7 E-mail die-in@minbuza.nl

Betreft Informatievoorziening aan de Tweede Kamer over nieuwe Commissievoorstellen
C.c.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

Fiche 3: Aanbeveling preventie drugsverslaving

Titel:

Voorstel voor een aanbeveling van de Raad betreffende de preventie van en de beperking van de risico's die samenhangen met de drugsverslaving.


Datum Raadsdocument: 29 mei 2002

nr. Raadsdocument: 9322/02

nr. Commissiedocument: COM(2002)201 def

Eerstverantwoordelijke ministerie: VWS i.o.m. JUST

Behandelingstraject in Brussel: Presentatie vond plaats in de Gezondheidsraad van 26 juni 2002

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar): n.v.t.

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel:

De Europese Commissie heeft destijds in haar mededeling betreffende een EU-actieplan drugsbestrijding (2000-2004) onderhavige aanbeveling aangekondigd. Het hoofddoel van deze aanbeveling is de lidstaten te helpen de tweede doelstelling van de EU-drugsstrategie (2000-2004) inzake volksgezondheid te halen, te weten de incidentie van drugsgerelateerde gezondheidsschade (HIV, hepatitis-B en -C, tuberculose, enz.) en het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen in vijf jaar tijd aanzienlijk terug te dringen.

Maatregelen ter beperking van de risico's hebben geleid tot een vermindering van het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen en gevallen van ernstige gezondheidsschade. De intensiteit van de maatregelen voor risicobeperking blijkt per lidstaat echter aanzienlijk te verschillen.

Onderhavige aanbeveling ondersteunt ontwikkeling van evaluatie teneinde de effectiviteit van drugspreventie te verbeteren en drugsgerelateerde gezondheidsrisico's verder terug te dringen.

Het voorstel bevat vier aanbevelingen om de doelstellingen van de EU drugsstrategie (2000-2004) te bereiken:

preventie van drugsverslaving en vermindering van risico's tot doelstelling van volksgezondheid maken;

het terugdringen van de incidentie van drugsgerelateerde gezondheidsschade (HIV, Hepatitis, TBC etc.) en sterfte middels harm reduction, zoals gebruikersruimten, voorlichting, straathoekwerk, peer preventie, substitutie behandeling, hepatitis B vaccinatie, spuitomruilprogramma's etc.;

bovenstaande maatregelen baseren op wetenschappelijk onderzoek, goede evaluatie, kwaliteitscriteria, monitoring en uitwisseling van ervaringen;

na twee jaar verslag uitbrengen aan de Commissie over de uitvoering van de aanbeveling en vervolgens na verzoek van de Commissie.

Rechtsbasis van het voorstel:

Artikel 152, lid 4, EG-Verdrag (besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid)

Comitologie: N.v.t.

Subsidariteit, proportionaliteit, deregulering:

De Commissie heeft bevoegdheid om op basis van het EG-Verdrag (art 152, lid
1) voorstellen te doen om het optreden van de lidstaten aan te vullen ter vermindering van de schade aan de gezondheid door drugsgebruik (inclusief voorlichting en preventie). Gezien het feit dat de aard en omvang van de problematiek zich niet beperkt tot een geografische regio of een lidstaat ligt een coördinerende rol van de Commissie in dit geval voor de hand.

Nederlandse belangen:

Voor Nederland zijn nagenoeg alle aanbevelingen reeds lopend beleid. Het kan tevens gezien worden als een erkenning van het bestaande Nederlandse beleid.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG) N.v.t.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure: N.v.t. (Aanbeveling, zie art 152 lid 4 onder c)