Politie Midden- en West Brabant

Politie Dongen rolt drugslaboratorium op

Datum: 12/7/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

De politie van Dongen stuitte in de nacht van vrijdag 12 juli 2002 op een professioneel ingericht drugslaboratorium. Het laboratorium was gevestigd in een bedrijfspand dat is gelegen aan de Hak (industrieterrein Tichelrijt) in Dongen en was ingericht voor de vervaardiging van synthetische drugs.

Politie en brandweer kregen op 12 juli 2002 rond 02.45 een melding van rookontwikkeling vanuit het pand. Omwonenden hadden de rookontwikkeling waargenomen en alarm geslagen. Bij aankomst werden politie en brandweer aangesproken door een man die vertelde dat er niets aan de hand was. Ondanks dit bericht werd toch onderzocht waar de rook vandaan kwam. Het bleek te gaan om een aantal vaten zoutzuur die stonden te dampen. Gelijktijdig bleek dat het om een in drugslaboratorium ging, dat volop in bedrijf was. De man koos op dat moment het hazenpad doch werd snel door de politie ingerekend. Het gaat om een 29-inwoner van Tilburg. Hij is aangehouden, ingesloten en inverzekering gesteld.

De brandweer heeft vervolgens dakplaten van het bedrijfspand los gemaakt om de zoutzuurdampen gecontroleerd te laten ontsnappen. De brandweer heeft daarbij continu metingen verricht. Er is daarbij overigens geen gevaar voor de omgeving opgetreden.

Het ging om een gehuurd bedrijfspand, bestaande uit een kantoorgedeelte en een grote bedrijfshal. In de bedrijfshal waren twee zeecontainers geplaatst. In de ene zeecontainer was het laboratorium in bedrijf. In de andere zeecontainer werden afvalproducten opgeslagen. Verder was er een afzuiginstallatie geïnstalleerd. In de bedrijfshal stond een grote hoeveelheid vaten met chemicaliën (o.a. zoutzuur en aceton).

De politie is de gehele dag bezig geweest met de ontmanteling van het laboratorium.
De politie van Dongen kreeg daarbij ondersteuning van:
- personeel van de Unit Forensisch Technisch Onderzoek,
- de milieupolitie, district Oosterhout

- unit synthetische drugs (speciale politie eenheid)
- een wetenschappelijk medewerkster van het Nederlands Forensisch Instituut uit Rijswijk (voorheen Gerechtelijk Laboratorium genaamd).

Verder bleef de brandweer stand-by voor het geval er onverwachte calamiteiten mochten optreden. Voor de bewijslast heeft de politie diverse monsters genomen. Uit de bemonstering kan de voorlopige conclusie getrokken worden dat in het drugslaboratorium amfetamine werd vervaardigd.